Polonia a anunţat că introduce controale la frontieră ale vehiculelor care provin din Slovacia - alt stat membru al Uniunii Europene (UE) -, cu scopul de a lupta împotriva unei rute a migraţiei clandestine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Retorica împotriva migraţiei este de ani de zile un element de bază al conservatorilor aflaţi la putere în Polonia, o ţară care se pregăteşte de alegeri generale, prevăzute luna viitoare.

Polonia şi Slovacia fac amândouă parte din zona euro şi din zona de liberă circulaţie Schengen.

Reintroducerea unor controale la frontieră - în spaţiul Schengen - este autorizată numai în cazuri excepţionale.

”Imigranţii ilegali tranzitează prin aşa-zisa rută din Blacani prin Ungaria şi Slovacia, pentru că nu există o frontiertă între Polonia şi Slovacia, ci doar o frontieră Schengen”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în campania electorală.

”Eu l-am însărcinat pe ministrul de Interne să introducă controale ale minibuzelor şi camionetelor, automobilelor şi autobuzelor, acolo unde exită o suspiciune cu privire la prezenţa unor imigranţi ilegali”, a anunţat el, citat de agenţia poloneză de presă PAP.

Slovacia a înregistrat recent o creştere a numărului migranţilor.

În primele opt luni ale lui 2023, Slovacia a înregistrat aproximativ 24.000 de migranţi care au intrat ilegal în ţară - majoritatea din Serbia, prin Ungaria.

Porivit poliţiei slovace, acest bilanţ este în creştere, faţă de un bilanţ total de 10.900 de migranţi anul trecut şi faţă de doar câteva sute pe an în anii anteriori.

Şeful poliţiei slovace, Stefan Hamran, a anunţat că 97% dintre migranţii ilegali din Slovacia se identifică ca fiind sirieni care, din cauza reglementărilor internaţionale, nu pot fi deţinuţi sau expulzaţi.

El precizează că migranţii, după ce fac demersuri administrative în Slovacia, îşi continuă drumul către Europa de Vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.