Biroul procurorului general al Poloniei a declarat că legea holocaustului este parţial neconstituţională. Legea avea ca scop apărarea imaginii Poloniei la nivel internaţional, dar a fost criticată de Israel, Ucraina şi SUA, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicatul publicat joi este unul surprinzător pentru că procurorul general, Zbigniew Ziobro, conduce şi Ministerul Justiţiei, chiar instituţia care a propus legea iniţial.

Biroul procurorului general a publicat comunicatul pe site-ul Curţii Constituţionale, care a fost solicitată de preşedinte să verifice constituţionalitatea legii.

Biroul procurorului susţine că pedepsirea unor fapte săvârşite în afara ţării, care nu încalcă legile ţării unde sunt comise, este neconstituţională pentru că reprezintă o „intervenţie excesivă”.

De asemenea, în raport se arată că legea este „disfuncţională”, că ar putea avea „efectele opuse faţă de ce s-a intenţionat” şi ar putea „submina autoritatea statului polonez”.

Israelul vede legea ca o încercare de negare a faptului că anumiţi polonezi au participat la genocidul evreilor din timpul războiului.

Legislaţia, care a intrat în vigoare  luna aceasta, prevede amenzi sau pedepse cu închisoare de până la trei ani pentru „cei care fac responsabilă sau co-responsabilă naţiunea sau statul polonez pentru crimele comise de Germania nazistă”.

 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.