Şeful Poliţiei din Minneapolis Medaria Arradondo l-a atacat dur pe fostul său agent Derek Chauvin, acuzându-l în faţa juraţilor care-l judecă de faptul că a ”încălcat regulile” şi ”valorile” poliţiei la arestarea lui George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţinerea cu genunchiul, jos, a bărbatului în vârstă de 40 de ani ”putea să fie rezonabilă în primele secunde, pentru a-l controla, însă nu după ce a încetat să mai opună rezistenţă şi mai ales după ce a leşinat”, a declarat Medaria Arradondo, care a depus mărturie, în uniformă, în a şasea zi a acestui proces fără precedent.

”Acest lucru nu face parte din politica noastră, din formarea noastră şi nu este, cu siguranţă, conform eticii noastre, valorilor noastre”, a declarat acest bărbat de culoare, în vârstă de 54 de ani, care conduce de trei ani poliţia acestui oraş din nordul Statelor Unite.

La 25 mai, poliţistul alb Derek Chauvin şi trei colegi ai acestuia au vrut să-l aresteze pe afroamericanul în vârstă de 46 de ani, suspectat de faptul că a folosit o falsă bancnotă de 20 de dolari. Pentru a-l controla, ei l-au încătuşat şi culcat pe jos.

Derek Chauvin şi-a pus apoi genunchiul pe gâtul lui George Floyd şi l-a ţinut pe gât timp de aproape nouă minute.

În urma unui val de indignare mondial, Medaria Arradondo i-a concediat rapid pe aceşti agenţi şi le-a criticat acţiunea.

”Moartea tragică a lui George Floyd nu are drept cauză o problemă de formare (...). Aceasta a fost o crimă”, acuza el la începutul lui iunie.

Luni, atacul său a fost mai indirect.

El a insistat mai întîi asupra importanţei ca cei aproximativ 700 de agenţi ai Poliţiei din Minneapolis să dea dovadă de ”compasiune şi demnitate”.

”IMPROVIZAT”

El a subliniat apoi că folosirea forţei este rezervată infracţiunilor violente şi că folosirea unei bancnote contrafăcute nu face parte din această categorie.

El i-a reproşat, de asemenea, lui Derek Chauvin faptul că nu a ”reevaluat” starea sănătăţii lui George Floyd în cursul intervenţiei.

Din toate aceste motive, ”neg cu vehemenţă faptul că s-a folosit în mod adecvat forţa în această situaţie”, a declarat el.

Inculpat de crimă, Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, pledează nevinovat.

El dă asigurări că a urmat o procedură în conformitate cu formarea sa, în vederea controlării unui suspect recalcitrant.

O fostă conducătoare a Academiei de Poliţie din Minneapolis, Katie Blackwell, a aplicat, la rândul său, o lovitură dură acestei linii de apărare.

Îndemnată să comenteze o fotografie a dramei, în care Derek Chauvin este suurprins cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, ea a declarat, lapidar, că ”nu ştiu ce fel de poziţie a improvizat, dar noi nu predăm aşa ceva”.

În Statele Unite, poliţişti care fac uz excesiv de forţă sunt rareori abandonaţi de către ierarhia lor şi beneficiază - din contră - de contracte colective, negociate de către sindicatele din care fac parte, foarte protectoare.

Ei sunt arareori daţi în judecată şi sunt declaraţi vinovaţi şi mai rar.

ASFIXIERE

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, i-a smuls însă o concesie lui Medaria Arrandondo.

Într-o imagine surprinsă la sosirea ambulanţei, el a recunoscut că Derek Chauvin nu mai ţinea genunchiul pe gâtul, ci pe umărul lui George Floyd.

Nelson susţine că clientul său nu a cuazat moartea bărbatului de culoare - ci că acesta a murit din cauza unei overdoze.

El îşi bazează afirmaţiile pe prezenţa fentanilului - un opiaceu puternic - şi metamfetaminei, descoprite la autopsia lui George Floyd, care identifică, cu toate acestea, ”compresiunea gâtului” drept cauza decesului.

Numeroşi experţi urmează să dezbată ulterior acest lucru.

Într-o prefigurare, acuzarea l-a chemat luni la bară pe medicul de la urgenţe care, după o jumătate de oră de eforturi zadarnice de a-l reanima pe afroamerican, l-a declarat mort.

Bradford Langenfeld a apreciat că, pe baza elementelor de care dispunea atunci, a crezut că ”lipsa de oxigen” - adică o ”asfixiere” - era ”cauza cea mai probabilă a morţii” afroamericanului.

Audierile se reiau marţi şi urmează să dureze două sau trei săptămâni.

Juraţii urmează să-şi dea verdictul la sfârşitul lui aprilie sau la începutul lui mai.

Cei trei foşti colegi ai lui Derek Chauvin urmează să fie judecaţi cu privire la complicitate la crimă în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.