O recentă serie de crime în oraşul mexican Tijuana, aflat la graniţa Mexicului cu SUA, pare desprinsă dintr-un scenariu de serial TV: lorzii furioşi ai drogurilor îi vânează pe poliţişti corupţi care le-au furat un transport de stupefiante, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi dintre poliţiştii suspectaţi de furt au fost ucişi, spun procurorii. Dar fostul şef al poliţiei din oraş susţine că mai sunt încă cel puţin trei agenţi care au fost eliminaţi, ceea ce sugerează că respectivul cartel proprietar al drogurilor a lansat o răzbunare generalizată.

Este cea mai recentă lovitură din Tijuana, oraşul unde se întâmplă cele mai multe crime din tot Mexicul, cu un număr aproape dublu faţă de ocupantul locului al doilea - oraşul de frontieră Ciudad Juárez. Tijuana, situat în statul de frontieră Baja California, cu o populaţie de peste 2,1 milioane de locuitori, înregistrează aproximativ 2.000 de crime anual. Prin comparaţie, oraşul american Houston, din Texas, care are aproximativ aceeaşi populaţie, a înregistrat 435 de crime în 2022.

Potrivit procurorilor, la jumătatea lunii noiembrie, şase poliţişti locali şi de stat din Tijuana ar fi pus la cale un complot pentru a fura un important transport de droguri dintr-un depozit pe îl foloseau traficanţii. Săptămâna trecută a apărut o înregistrare video în care se vede cum camioneta poliţiştilor iese din clădire cu baloţi mari de cocaină înveliţi în plastic transportaţi pe platforma maşinii.

Procurorul Maria Elena Andrade a confirmat că trei detectivi de stat sunt anchetaţi în acest caz, alături de un număr similar de poliţişti locali din Tijuana.

Alberto Capella, fostul şef al poliţiei din Tijuana între 2007 şi 2008 şi din nou între 2011 şi 2013, a declarat pentru Associated Press că depozitul de droguri pare să fi aparţinut cartelului Sinaloa, mai exact aripii controlate de lordul drogurilor Ismael "El Mayo" Zambada, probabil cea mai puternică bandă din oraş.

Aparent, cartelul a ştiut aproape imediat cine a comis jaful. La 18 noiembrie, la doar câteva ore după furt, bărbaţi înarmaţi au tras în biroul procurorului federal din Tijuana cel puţin 30 de gloanţe, marcând faţada clădirii. În decurs de o oră, unul dintre agenţii poliţiei municipale presupus a fi implicat în jaf a fost împuşcat pe o stradă din Tijuana.

Apoi, la 24 noiembrie, bărbaţi înarmaţi au ţintit biroul procurorului de stat cu o ploaie de gloanţe, dar nimeni nu a fost rănit.

La 27 noiembrie, un detectiv de stat investigat pentru furt a fost împuşcat mortal în maşina sa, în timp ce făcea plinul de benzină la o staţie din Tijuana.

Un angajat al biroului procurorului de stat - care a vorbit cu AP sub rezerva anonimatului - a confirmat că doi dintre agenţii anchetaţi în scandal au fost împuşcaţi şi ucişi în plină zi pe străzile oraşului. Angajatul a declarat că cel de-al doilea agent refuzase să intre în programul de protecţie a martorilor în schimbul mărturiei în acest caz.

"Acest lucru este foarte îngrijorător", a declarat fostul şef al poliţiei. "Tijuana nu a văzut niciodată ceva de o asemenea amploare şi asta spune multe", a punctat el.

Rădăcinile actualei runde de violenţe din oraş datează din 2017, când crimele practic s-au dublat, crescând de la 919 în 2016 la 1.782 în 2017. Observatorii spun că luptele pentru teritoriu dintre cartelurile Jalisco New Generation şi Sinaloa, precum şi cu alte grupuri - cum ar fi rămăşiţele vechii bande Arellano Felix - sunt în mare parte de vină pentru această situaţie.

În iunie, primarul oraşului, Montserrat Caballero, a anunţat că a decis să locuiască într-o bază militară pentru propria siguranţă, după ce a primit ameninţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.