O echipa de poliţie turcă, sosită luni la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru a efectua o percheziţie în cadrul anchetei cu privire la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, a părăsit clădirea reprezentanţei saudite, a constatat marţi un jurnalist Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalistul saudit este dat dispărut de la 2 octombrie, când a intrat în consulat. Logodnica sa dă asigurări că el nu a mai ieşit din clădire. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate turce, el a fost ucis de o echipă de 15 saudiţi care s-au întors în aceeaşi zi în ţara lor.

Un funcţionar de rang înalt din cadrul poliţiei turce a declarat luni, sub protecţia anonimatului că a obţinut o înregistrare sonoră care demonstrează că jurnalistul a fost asasinat.

Riadul dezminte ferm că a acceptat să participe la anchetă. O delegaţie sausită a sosit vineri în Turcia.

Regele Salman a dispus luni săse deschidă o anchetă internă ”pe baza informaţiilor culese de echipa comună”, a anunţat un membru al administraţiei sale.

Membri ai familiei Khashoggi au cerut deschiderea unei anchete.

”Urmărim cu tristeţe şi nelinişte informaţiile contradictorii despre soarta tatălui nostru, după ce am pierdut contactul cu el în urmă cu două săptămâni”, afirmă într-un comunicat familia sa.

”Puternica responsabilitate morală şi juridică pe care tatăl nostru ne-a inculcat-o ne obligă să cerem să se înfiinţeze o comisie internaţională, independentă şi imparţială, care săancheteze circumstanţele morţii sale”.

Franţa, regatul Unit şi Germania au cerut împreună, duminică, Arabiei Saudite şi Turciei să efectueze o ”anchetă credibilă” cu privire la dispariţia sa.

Jamal Khashoggi s-a exilayt în Statele Unite în urmă cu un an, de teamă că ar putea face obiectul unor represalii din cauza opiniilor sale.

În acest an, el a denunţat, în articole publicate în ziarul american The Washington Post (WP) atitudinea Riadului faţă de Qatar, Războiul din Yemen şi reprimarea politică sau cenzura din ţara sa.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că l-a trimis pe secretarul său de Stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a discuta cu regele Salman despre dispariţia jurnalistului. Şeful diplomaţiei americane urmează să facă escală în Turcia în cadrul acestei vizite.

De asemenea, Ambasada Arabiei Saudite la Washington a anunţat luni că îşi anulează recepţia anuală organizată cu ocazia Zilei Naţionale a regatului, fără să prezinte vreo explicaţie.

Arabia Saudită urmează să găzduiască o conferinţă internaţională pe tema investiţiilor, în perioada 23-25 octombrie, la Riad. După izbucnirea scandalului Khashoggi, mai multe întreprinderi din sectoarele presei, tehnologiei şi financiar au decis să nu mai participe la conferinţă - între care şi Google, JP Morgan şi Ford Motor Co.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.