Poliţia de frontieră din Polonia a cerut Ministerului Apărării să trimită încă 1.000 de soldaţi la graniţa cu Belarus, din cauza creşterii numărului de tentative de trecere ilegală, a declarat luni ministrul adjunct de interne, Maciej Wasik, care acuză Minskul şi Rusia că orchestrează un nou aflux de migraţie către UE, pe la frontiera poloneză, pentru a destabiliza regiunea, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Gărzii de Frontieră, Tomasz Praga, a declarat că anul acesta 19.000 de persoane au încercat să treacă ilegal graniţa dintre Polonia şi Belarus, un număr în creştere faţă de 16.000 anul trecut. Numai luna trecută, peste 4.000 de migranţi au încercat să treacă graniţa.

"Generalul (Tomasz Praga, şeful poliţiei de frontieră - n.r.) a cerut mutarea a încă 1.000 de soldaţi la frontiera polono-belarusă", a declarat ministrul adjunct de interne Maciej Wasik.

La începutul lunii trecute, Polonia a anunţat că mută peste 1.000 de soldaţi în estul ţării, pe fondul îngrijorării crescânde în această ţară membră NATO că prezenţa luptătorilor Grupului Wagner în Belarus ar putea duce la creşterea tensiunii la graniţa sa.

Polonia a construit un gard la graniţa cu Belarus, dotat cu protecţie electronică.

În ultimele săptămâni, soldaţi din grupul de mercenari Wagner au apărut în apropierea graniţei, ceea ce, potrivit premierului Mateusz Morawiecki, are ca scop destabilizarea situaţiei pe flancul estic al NATO.

Luni, guvernul polonez a acuzat Belarusul şi Rusia că orchestrează un nou aflux de migraţie în UE pe la frontiera poloneză pentru a destabiliza regiunea.

"Vorbim despre o operaţiune organizată de serviciile secrete ruse şi belaruse care devine din ce în ce mai intensă", a afirmat Maciej Wasik, ministrul adjunct de interne al Poloniei.

"Serviciile belaruse au devenit un grup criminal care pune la cale migraţia ilegală. Bineînţeles, ei obţin profituri uriaşe din acest lucru", a spus, la rândul său, Tomasz Praga, şeful poliţiei de frontieră poloneze.

CITEȘTE ȘI Polonia îşi consolidează cu elicoptere frontiera de est, de frica unor ”provocări” ruse şi belaruse, după ce două elicoptere belaruse au pătruns câţiva kilometri pe teritoriul NATO. Opoziţia îi cere demisia ministrului Apărării Mariusz Blaszczak

În timpul unei crize precedente la frontieră, care a început în vara anului 2021, zeci de mii de migranţi şi refugiaţi - majoritatea din Orientul Mijlociu - au trecut sau au încercat să treacă în Polonia dinspre Belarusul vecin. La vremea respectivă, Occidentul a acuzat regimul belarus că a orchestrat afluxul împreună cu aliatul său Rusia într-un atac "hibrid" - un tip de război care foloseşte tactici nemilitare - acuzaţie negată de Minsk.

Polonia a reacţionat atunci prin instituirea unei zone de acces interzis la frontieră, care a durat nouă luni şi a interzis accesul în zonă a nerezidenţilor, inclusiv migranţilor, lucrătorilor umanitari şi presei. De asemenea, a trimis mii de soldaţi şi agenţi de poliţie pentru a întări patrulele de pază a frontierei în perioada de vârf a crizei, a construit un gard de oţel de-a lungul frontierei şi a aprobat o lege care permite migranţilor să fie forţaţi să se întoarcă în Belarus.

Wasik a declarat luni că situaţia "nu este la fel de haotică astăzi ca acum doi ani".

CITEȘTE ȘI Lituania va închide două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza prezenţei mercenarilor Wagner în această ţară

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.