Poliţia din Zurich a consolidat măsurile de securitate în faţa sediilor instituţiilor evreieşti, în urma unui presupus atac cu cuţitul antisemit în care a fost rănit un evreu ortodox, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia din cel mai mare oraş elveţian a anunţat duminică, într-un comunicat, că un bărbat în vârstă de 50 de ani ani a fost ”rănit foarte grav” înttr-un atac care a avut loc sâmbătă noaptea târziu.

Un adolescent elveţian în vârstă de 15 ani, presupusul autor al atacului, a fost arestat la faţa locului.

Motivul atacului era neclar, însă poliţia cantonului Zurich şi Ministerul Public luau în calcul pista unei ”crime antisemite”.

Poliţia a anunţat că a consultat diverse instituţii evreieşti după atac şi că a decis să crească măsurile de securitate în zona acestora, ca ”măsură de precauţie”.

Fundaţia împotriva Rasismului şi Antisemitismului (GRA) a condamnat acest atac şi a dat asigurări că martori l-au auzit pe presupusul agresor strigând ”sloganuri antisemite care sugerează o crimă a urii”.

”Acesta nu este un caz izolat”, a apreciat într-un comunicat GRA, care consideră că există o legătură directă cu tensiuni legate de Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.

”După escaladarea din Orientul Mijlociu, incidentele antisemite în Elveţia au crescut vertiginos”, potrivit GRA.

”În cazul în care se dovedeşte un motiv antisemit, atacul (de sâmbătă de la Zurich) va reprezenta o cotitură şi nu trebuie să fie considerat un simplu caz izolat”, a subliniat GRA.

”Atacuri de acest fel sunt o ameninţare pentru noi toţi şi la adresa coabitării noastre paşnice”, insista organismul.

Agresiunile antisemite şi islamofobe se află în creştere în numeroase ţări de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie, când mişcarea islamistă Hamas a comis un atac fără precedent în sudul Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.