Poliţia sârbă l-a reţinut marţi pe un politician sârb din Kosovo, Milan Radoicic, care declarase că a fost implicat într-un schimb de focuri mortal cu poliţia kosovară, în urmă cu 10 zile, la o mănăstire, şi l-a predat unui procuror din Belgrad, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au crescut vertiginos la 24 septembrie, când aproximativ 30 de sârbi înarmaţi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din apropierea satului Banjska din nordul Kosovo, ceea ce a dus la un schimb de focuri cu poliţia kosovară. Trei atacatori şi un agent de poliţie din Kosovo au fost ucişi.

CITEȘTE ȘI Patru morţi în nordul Kosovo într-o reizbucnire a violenţelor. Atacatori care au venit în vehicule blindate s-au baricadat într-o mănăstire

Milan Radoicic, vicepreşedintele partidului Lista Sârbă, dominant în nordul Kosovo, a recunoscut ulterior că a luat parte la confruntarea armată, afirmând că a venit în Kosovo cu grupul de militanţi "pentru a încuraja poporul sârb să reziste regimului terorist al (premierului Albin) Kurti". Săptămâna trecută, el a fost interogat de poliţia sârbă în legătură cu declaraţiile sale.

Incidentul armat de la mănăstire a stârnit o nouă îngrijorare internaţională cu privire la stabilitatea din Kosovo, fostă provincie sârbă care are o majoritate de etnie albaneză şi care şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie NATO în 1999.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituţiile de la Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor. Aceştia s-au confruntat adesea cu poliţia kosovară şi cu forţele internaţionale de menţinere a păcii, însă violenţele de luna trecută au fost cele mai grave din ultimii ani.

În comunicatul său de marţi, Ministerul sârb de Interne a declarat că poliţia "a percheziţionat apartamentul şi alte spaţii ale Milan Radoicic", care a fost reţinut. "Aceeaşi persoană a fost dusă la Parchetul Superior din Belgrad cu o plângere penală", se arată în comunicatul care nu oferă mai multe detalii.

Avocatul lui Radoicic, Goran Petronijevic, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Duminică, Petronijevic declarase că speră că procuratura nu va lansa proceduri împotriva clientului său, deoarece nu există motive legale.

Autorităţile de la Pristina au acuzat Belgradul că a oferit sprijin financiar şi practic pentru operaţiune, lucru negat de autorităţile sârbe. Kosovo şi ţările occidentale au acuzat, de asemenea, Serbia de creşterea prezenţei militare în aşa-numita zonă de siguranţă terestră, o fâşie de pământ de 5 km lăţime în interiorul Serbiei de-a lungul graniţei cu Kosovo.

Luni, comandantul armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic, a declarat că ţara şi-a retras o parte din trupe.

CITEȘTE ȘI România pregăteşte dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo / Aproape 330 de militari, dislocaţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest în acest moment

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.