Şase cetăţeni turci - cinci angajaţi ai şcolilor Mehmet Akif din Kosovo şi un medic - au fost arestaţi joi dimineaţă la Gjakova şi Priştina, potrivit prishtinainsight.com

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La rândul său, agentia turcă  Anadolu a anunţat că cei 6 turci, presupuşi membri ai organizaţiei lui Fetullah Gulen, au fost capturaţi printr-o operaţiune desfăşurată de  MIT (serviciul intern de securitate  al Turciei) şi aduşi in Turcia.

Institutul educaţional Gulistan a confirmat că cei arestaţi sunt: ​​directorul general Mustafa Erden, directorul adjunct Yusuf Karabina, directorul şcolii din Gjakova, Karaman Demirez, precum şi doi profesori: Gjakova Cihan Oskan şi Hasan H. Gunakan.

Potrivit poliţiei din Kosovo, trei dintre aceştia au fost arestaţi la şcoala din provincia Gjakova, chiar în timpul orelor. Directorul acestei şcoli şi doi profesori au fost incătuşati în faţa elevilor, marturiseşte un profesor de la şcoală.

Directorul general adjunct al şcolilor Mehmet Akif, Yusuf Karabina, a fost oprit în trafic dimineaţă, când mergea la şcoală împreună cu copiii săi. Acesta a fost încătuşat în faţa copiilor şi dus la secţia de poliţie. Directorul general Mustafa Erden a fost arestat şi el în momentul în care a mers să  intrebe despre colegii sai, a spus un profesor presei kosovare.

Cel de-al şaselea arestat este un cardialog, Osman Karakaya, care şi-a părăsit ţara în urmă cu un an, din cauza presiunilor din partea regimului Erdogan.

Purtătorii de cuvânt ai şcolii au declarat, într-un comunicat de presă, că nu au luat până în prezent cunoştinţă de împrejurările, motivul, ori locul arestului. Nazmi Ulus, director al colegiului Mehmet Akif din Lipjan, a declarat că toţi cei arestaţi aveau permise de şedere ce expirau în 2022.

Ministerul Afacerilor Interne din Kosovo a declarat că celor cinci reprezentanţi ai şcolilor Mehmet Akif le-au fost anulate permisele de rezidenţă din considerente de securitate naţională. Ministerul a invocat prevederi ale Legii prvind regimul străinilor.

Ministerul Educaţiei, Ştiinţei şi Tehnologiei din Kosovo a declarat pentru Radio Slovobodna Evropa că aceste şcoli funcţionează în conformitate cu legile din Kosovo şi că nu ştiu cine stă în spatele lor.

În cursul unei vizite efectuate în februarie în Kosovo,  ministrul adjunct al justiţiei din Turcia, Biljal Ujar, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile mai multor membri ai organizaţiei lui Fetullah Gulen din Kosovo. Gulen este liderul  mişcării Hizmet, pe care oficialul de la Ankara o consideră o organizaţie teroristă, responsabilă de lovitura de stat eşuată din 2016.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.