Poliţia britanică ancheta luni cu privire la un ”incident” care a avut loc duminică, în sediul Consulatului Chinei la Manchester, în nordul Angliei, unde un activist în favoarea democraţiei din Hong Kong, care manifesta în faţa sediului consulatului, a fost bătut după ce a fost tras în incinta reprezentanţei diplomatice chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrări virale postate pe reţele de socializare surprind bărbaţi care distrug panouri ale manifestanţilor, iar apoi intră în sediul Consulatului Chinei.

În momentele care urmează, în timp ce la gard au loc busculade violente, un bărbat este bătut în spatele gardului, în incinta consulatului chinez.

Bărbatul a fost tras, până la urmă, afară din Consulat.

Poliţia din Manchester ”este la curent cu un incident care a avut loc duminică, în jurul orei (locale) 15.00 (17.00, ora României), la Consulatul Chinei din Manchester”, declară poliţia AFP.

”Poliţişti erau prezenţi şi au reacţionat imediat pentru a dezamorsa situaţia. Anchete sunt în curs, în acest moment, pentru a înţelege circumstanţele” acestor evenimente, precizează poliţia.

Bob, un activist în favoarea democraţiei din Hong Kong, a declarat BBC că a fost bătut de către bărbaţi care au ieştit din sediul Consulatului Chinei.

”Ei m-au tras înăuntru şi m-au bătut”, a declarat el postului britanic.

Aceste incidente au avut loc în ziua dechiderii Congresului Partidului Comunist Chnez (PCC, unic) la Beijing, care urmează să-i acorde un al treilea mandat preşedintelui Xi Jinping.

”Nu suntem la curent cu situaţia pe care o descrieţi”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

”Ambasada şi consulatele Chinei în Regatul Unit au respectat întotdeauna legile ţării gazdă”, a subliniat el.

Aceste incidente au declanşat reacţii dure în Regatul Unit.

Preşedinta Comisiei Afacerilor Externe din Camera Comunelor, Alicia Kearns, le-a cerut miniştrilor britanici de Interne Suella Braverman şi de Externe James Cleverly ”să ancheteze de urgenţă”.

”Partidul Comunist Chinez nu va aduce bătaia cruntă a manifestanţilor şi negarea libertăţii de exprimare pe străzile britanice”, a denunţat ea într-un mesaj postat pe Twitter.

”Ambasadorul Chinei trebuie să fie convocat, iar dacă un oficial a bătut manifestanţi el trebuie să fie expulzat sau urmărit” în justiţie, subliniază ea.

Potrivit unor postări pe reţele de socializare, consulul general chinez Zheng Xiyuan ar fi trântit pancarte şi l-ar fi lovit pe manifestant.

”În cazul în care personalul Consulatului care se face vinovat (de acest incident) nu este pedepsit, atunci locuitorii Hong Kongului vor trăi cu frica de a fi răpiţi şi persecutaţi”, avertizează, într-un mesaj postat pe Twitter activistul în favoarea democraţiei din Hong Kong Nathan Law, care s-a mutat cu reşedinţa în Regatul Unit după ce a fugit din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.