Zeci de poliţişti belgieni căutau miercuri un militar înarmat, cunoscut ca fiind apropiat extremei drepte, fugar, după ce a proferat ameninţări la adresa statului şi unor personalităţi publice, a anunţat parchetul federal belgian, care a preluat dosarul, relatează AFP..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Căutările - care mobilizează de marţi seara unitţi speciale din cadrul poliţiei federale - se concentrează în apropiere de Dilsen-Stokkem, în provincia olandofonă Limbourg (nord-est), la frontiera cu Olanda, unde se află domiciliul acestui bărbat în vârstă de 40 de ani.

”Este un militar destul de bine antrenat, care pare să fie apropiat ideilor extremei drepte şi care a lăsat două scrisori cu elemente îngrijorătoare”, a anunţat Eric Van Duyse, un purtător de cuvânt al parchetului federal, care evocă ameninţări ”la adresa structurilor statului şi unor persoane publice”.

Militarul ”a dispărut cu armament. Scopul (căutărilor) este să-l regăsim teafăr şi nevătămat”, a anunţat Eric Van Duyse.

Între eventuale ţinte se află virusologul Marc Van Ranst, care a devenit ţinta activiştilor ”antimască” în timpul pandemiei covid-19.

Plasat deja sub protecţia poliţiei, virusologul a fost condus într-un loc sigur împreună cu familia sa.

Presa belgiană scrie că militarul ar fi luat cu el lansatoare de rachetă, un pistol-mitralieră, un pistol semiautomat şi o vestă antiglonţ.

Vehiculul militarului a fost găsit marţi seara de către anchetatori.

”Armamentul cel mai îngrijorător a fost găsit la bordul” maşinii, a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului.

Bărbatul căutat se află pe lista teroriştilor a OCAM, o organizaţie belgiană însărcinată cu analiza ameninţării teroriste, din cauza simpatiei acestuia faţă de extrema dreaptă, a anunţat marţi seara, la postul flamand VTM ministrul belgian al Justiţiei Vincent Van Quickenborne.

”Există indicii care arată că el este violent, iar în ultimele 24 de ore au apărut probe care arată că bărbatul reprezintă o ameninţare acută”, a declarat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.