Poliţia germană a folosit tunuri cu apă, miercuri, pentru a dispersa o manifestaţie a opozanţilor măsurilor restrictive impuse împotriva covid-19, din cauza faptului că manifestanţii nu purtau mască de protecţie şi nu respectau gesturi-barieră, au constatat jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia le-a ordinat anterior manifestanţilor să se disperseze.

Între 5.000 şi 10.000 de oameni s-au adunat la Poarta Brandenburg, în centurl Berlinului.

Forţele de ordine a recurs la tunuri cu apă, după ce au îndemnat - fără succes - mulţimea să respecte consemnele sanitare.

”Ruşine! Ruşine!”, scandau manifestanţi care refuzau să părăsească bulevardul 17 iunie, o arteră care porneşte de la Poarta Brandenburgică, unde s-au adunat.

Aceşti manifestanţi, care au răspuns apelului unei coaliţii eteroclite - intitulate ”Liber-gânditorii” -, acuză Guvernul Angelei Merkel de faptul că vrea să instaureze o ”dictatură”, în contextul în care Germania a consolidat, de la începutul lui noiembrie, restricţii în vederea opririi celui de-al doilea val covid-19.

Această adunare intervine în contextul în care cele două Camere ale Parlamentului - Bundestagul şi Bundesratul - adoptă o reformă ce prevede o serie de măsuri legislative - la nivel naţional - în lupta împotriva răspândirii virusului, precum respectarea distanţării sociale şi purtarea măştii de protecţie.

Pe forumuri online, unii opozanţi nu ezită să compare această reformă cu legea prin care Adolf Hitler obţinea în 1933 puteri depline, la două luni după ce se instala la Cancelarie.

Aceste comparaţii i-au înfuriat pe o parte a liderilor politici, mai ales pe vicecancelarul Olaf Scholz şi pe ministrul german de Externe Heiko Maas.

La manifestaţie, unii agitau pancarte cu montaje fotografice în care Angela Merkel apare purtând o ţinută de deţinută, iar peste imagine scria ”Vinovată”.

Autorităţile germane au interzis organizarea acestei manifestaţii în faţa Reichstagului, sediul Bundestagului, de teama unor degenerări violente.

La 7 noiembrie, la Leipzig, în fosta RDG, o manifestaţie similară - la care au participat peste 20.000 de oameni - a degenerat în violenţe şi a provocat o dezbatere aprinsă pe tema oportunităţii autorizării unor astfel de adunări, în plină pandemie şi în contextul unor restricţii sanitare.

La altă defilare, la Frankfurt, sâmbătă, au avut loc ciocniri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.