Polemica se amplifică în Grecia pe tema unor greşeli care au condus la moartea a 82 de persoane în incendiul care a devastat luni regiunea Atenei, în contextul în care opoziţia acuză Guvernul că vrea să se derobeze invocând o posibilă origine criminală a focului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În paralel continuă o dificilă identificare a victimelor prin interndiul unor analize ADN. Prima etapă, a autopsiei corpurilor, urma să se încheie vineri, potrivit serviciilor medico-legale.

”Între 75 şi 80% dintre corpuri sunt carbonizate”, a precizat la postul de radio 9,84 Grigoris Leon, preşedintele societăţii elene de medicină legală. Identificarea va mai dura câteva zile. Leon nu a exclus ca anumiţi ”străini sau persoane singure” să nu poată fi identificaţi din cauza lipsei semnalării de către apropiaţi.

Guvernul grec a anunţat joi seara că a sesizat justiţia cu privire la un ”element serios” care ar putea să indice faptul că incendiul care a devastat costa de est a Aticii este de origine criminală.

Într-o conferinţă de presă comună cu comandantul pompierilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dimitris Tzanakopoulos a imputat din nou amploarea bilanţului uman violenţei rafalelor de vânt.

Înaintarea fulgerătoare a incendiului, care a devastat zona în ”doar o oră şi jumătate”, a privat autorităţile de orice marjă de a acţiona la timp şi a evacua locuitorii, a subliniat el.

Oficiali au subliniat totodată că pompierii au avut de înfruntat luni 13 puncte simultane din care au pornit incendii în Atica.

”SUNTEM TOŢI RESPONSABILI”

Argumentul a fost respins de opoziţie. ”Acest spectacol deplorabil de respingere a oricărei responsabilităţi nu poate provoca decât furie”, a replicat principalul partid din opoziţie, Noua Democraţie (dreapta).

”Incapabili şi provocatori”, titra pe prima pagină, deasupra unei fotografii a Guvernului, cotidianul Ta Nea, apropiat acestei formaţiuni.

”Nicio singură demisie”, şi-a exprimat indignarea unul dintre liderii opoziţiei de centru, Stavros Théodorakis.

Adjunctul ministrului Protecţiei Cetăţenilor Nikos Toskas a declarat că a renunţat să demisioneze, la cererea premierului Alexis Tsipras.

Pe platouri de telviziune şi pe unde radio, diverse servicii implicate îşi aruncă mingea unul celuilalt.

Evangelos Bournous, primarul din Rafina, de care depinde în parte Mati, cea mai afectată localitate de incendiu, a apreciat că poliţia şi pompierii au contribuit la blocarea locuitorilor prin închiderea drumului principal care străbate sectorul.

Reprezentanţi ai poliţiei şi pompierilor au declarat anterior că nu au blocat această cale de scăpare.

Multe victime au murit încercând să ajungă la mare, la care accesul este oprit în unele cazuri de faleze, pe străzi de ”abia trei-patru metri lăţime”, a declarat primarul.

”Suntem toţi responsabili, guverne, servicii şi cetăţeni”, a adăugat el, precizând că locuinţa familiei sale, care a ars - la fel ca multe dintre celelalte aproximativ 4.000 din Mati - a fost construită ilegal în mijlocul unei păduri de pini, în urmă cu mai multe decenii.

”ZONĂ DE RĂZBOI”

Punerea în discuţie a promovării imobiliare sălbatice - legalizată mai mult sau mai puţin a posteriori - şi a nerespectării generalizate a normelor de amenajare a teritoriului din cauza indisciplinei cetăţenilor şi complezenţei autorităţilor este un exerciţiu recurent în Grecia, după fiecare catastrofă.

”Problema acum este să vedem ce se poate face” în vederea evitării unei noi tragerii, sublinia cotidianul liberal Kathimerini în editorial.

Ministrul Apărării Panos Kammenos a lovit însă mulţi cetăţeni greci, prin faptul că a dat vina, la microfonul BBC, pe proprietari.

”Este momentul ca ei să înţeleagă că este periculos pentru ei şi familiile lor să nu respecte regulile şi legile”, a declarat ministrul într-o înregistrare la faţa locului.

”Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu. Nu ne mai rămâne nimic!”, i-a strigat anterior o locuitoare.

La Mati - unde 49% din case au fost declarate nelocuibile - rezidenţi încercau vineri să salveze ceea ce mai putea fi salvat, susţnuţi de un vast impuls de solidaritate, prin valuri de donaţii şi voluntari.

”Seamănă cu o zonă de război, este de nedescris”, şi-a exprimat emoţia o voluntară, Zoi Pantelidou, în vârstă de 26 de ani.

Septuagenara Sophia Tsaganou Profitou, care îşi curăţa curtea, aduna sticle de apă oferite de voluntari.

”Va trece o lună până să fie restabilită (alimentarea) cu apă”, a declarat ea.

Cea mai mare parte a zonei nu avea nici curent electric.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.