Australienii acuzaţi că au plănuit să pună o bombă la bordul unui avion al companiei Etihad din Abu Dhabi, cu plecare de la Sydney, şi care intenţionau apoi să comită un atentat cu gaz toxic, erau comandaţi din străinătate de către Statul Islamic, a anunţat vineri poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suspecţii ar fi urmat să introducă un dispozitiv exploziv improvizat (IED) la bordul unui zbor, pe 15 iulie, însă dispozitivul nu a trecut de etapa de check-in pe aeroport, iar tentativa a eşuat.

Doi bărbaţi - Khaled Khayat, în vârstă de 49 de ani, şi Mahmoud Khayat, în vârstă de 32 de ani - au fost inculpaţi în acest caz pentru că au pregătit sau planificat ”un act terorist”. Alt bărbat se află în continuare în arest preventiv, iar un al patrulea a fost eliberat fără ca împotriva sa să fie reţinută vreo acuzaţie.

”Instrucţiunile veneau de la un membru important al Statului Islamic”, ”un comandant” al acestei organizaţii jihadiste care se află în străinătate, a declarat Michael Phelan, adjunctul comisarului poliţiei federale australiene.

După eşecul acestui prim atentat, suspecţii au intenţionat să fabrice un ”dispozitiv cu care să disperseze” sulfură de hidrogen, un gaz inflamabil şi toxic, adesea mortal, a adăugat el.

Însă acest proiect se afla într-un stadiu puţin avansat.

”Nu doar că am oprit dispozitivul exploziv care trebuia să ajungă în avion, dar am împiedicat complet proiectul dispersării chimice”, a continuat Phelan.

Proiectul de atentat cu gaz toxic nu viza neapărat un avion, ci locuri aglomerate în general.

VENIŢI DIN TURCIA

”Ei vorbeau despre spaţii aglomerate şi închise, eventual transporturi publice, etc...”, a spus poliţistul. Însă suspecţii ”erau foarte departe de a fi fabricat un asemenea dispozitiv”.

Discuţiile cu Statul Islamic au început în aprilie. Gruparea jihadistă le-a trimis suspecţilor componente ale unui IED prin servicii de transport internaţional de marfă, din Turcia.

Apoi, reprezentantul Statului Islamic le-a spus cum să fabrice bomba din componentele respective - ”explozivi puternici, de calitate militară” -, care ar fi ”provocat pagube semnificative”.

”Cu asistenţa acestui comandant (din cadrul Statului Islamic), acuzaţii au asamblat dispozitivul exploziv, iar noi credem că IED-ul era operaţional şi că urma să fie plasat la bordul acestu zbor” Etihad, a declarat anchetatorul.

Motivul din cauza căruia acest proiect a eşuat nu este clar stabilit. ”Există speculaţii” pe această temă, a declarat comisarul.

Dispozitivul - ascuns într-un aparat de bucătărie - ”nu a trecut etapa de înregistrare”, poate pentru că bagajul în care se afla a fost considerat prea greu.

În opinia lui Phelan este vorba despre ”unul dintre cele mai sofisticate comploturi încercate vreodată pe teritoriul australian”.

SECURITATE CONSOLIDATĂ

Australia participă din vara lui 2014 la coaliţia internaţională condusă de Washington, care efectuează raiduri împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria.

Ea şi-a ridicat nivelul alertei de atacuri teroriste în septembrie 2014, din cauza riscului comiterii unor atentate inspirate de organizaţii ca gruparea Statul Islamic.

De atunci, aproximativ 12 atacuri au fost dejucate, iar 70 de persoane au fost inculpate. Autorităţile nu au evitat însă alte atacuri, inclusiv o luare de ostatici într-o cafenea la Sydney. Doi ostatici şi autorul luării de ostatici au fost uciişi.

Destinaţia zborului care era vizat nu a fost dezvăluită, însă presa a evocat Abu Dhabi ca o posibilitate. La începutul săptămânii, Etihad a anunţat că ea coopera cu autorităţile australiene.

Poliţia a refuzat să precizeze identitatea sau naţionalitatea comandantului Statului Islamic, dar a precizat că acesta le-ar fi fost prezentat suspecţilor de către un membru al familiei lor, care ar fi un reprezentant de rang înalt al Statului Islamic în Siria.

Securitatea a fost consolidată pe aeroporturile australiene în urma arestării celor patru bărbaţi, sâmbătă, la Sydney.

Consecinţele atentatului ar fi putut să fie ”catastrofale”, a declarat ministrul Justiţiei Michael Keenan.

”Însă vreau să le amintesc tuturor că este a 13-a oară în trei ani când am împiedicat un atac terorist pe teritoriul australian, mulţumită excelenţei serviciilor noastre de securitate”, a spus el.

Un tribunal a refuzat vineri să-i elibereze pe cauţiune pe cei doi inculpaţi şi a decis să amâne cazul până pe 14 noiembrie.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoarea pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.