Mama defunctului lider al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a eşuat într-un proces în care susţinea că acesta a primit îngrijiri medicale inadecvate în colonia penitenciară arctică unde a murit, motivul fiind acela că plângerea nu a fost depusă de Navalnîi însuşi, a declarat un apropiat opozantului rus, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Familia şi susţinătorii lui Navalnîi l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a ucis, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o vehement. El a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic din era sovietică în Rusia în 2020 şi anilor de tratament dur în închisoare, inclusiv perioadelor lungi de izolare.
Ivan Jdanov, un fost consilier al lui Navalnîi, a declarat că instanţa din orăşelul Labytnangi, din apropierea coloniei penitenciare, a respins procesul pe motiv că reclamantul trebuie să fie însuşi Navalnîi.
„Alexei a intentat de multe ori procese pentru neacordarea de îngrijiri medicale în colonii”, a scris Jdanov pe aplicaţia Telegram. „Acum că a fost ucis, ei resping plângerea familiei sale în termeni batjocoritori”.
Autorităţile penitenciare ruse au declarat că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a căzut inconştient şi a murit pe 16 februarie, după o plimbare în afara închisorii unde îşi ispăşea pedeapsa.
Echipa lui Navalnîi a anunţat ulterior că certificatul său de deces spunea că a murit din cauze naturale.
Mama lui, Liudmila Navalnaia a călătorit în oraşul arctic Salekhard, la 2.000 km de Moscova, la scurt timp după moartea sa, unde a declarat că anchetatorii au refuzat să-i elibereze cadavrul de la o morgă locală până când ea a fost de acord să-l îngroape fără o înmormântare publică.
Autorităţile au eliberat în cele din urmă cadavrul lui Navalnîi şi mii de oameni s-au aflat în zona bisericii pentru scurta ceremonie de înmormântare de la Moscova, apoi s-au dus la cimitir pentru a depune flori, sfidând avertismentele Kremlinului privind adunările publice numeroase.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.