Coreea de Nord îl acuză sâmbătă pe preşedintele american Joe Biden de ”amestec” şi ”provocare”, prin condamnarea tirului de rachetă efectuat joi de către Phenian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial nord-coreean de rang înalt, Ri Pyong Chol, apreciază, într-un comunicat publicat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, că preşedintele Statelor Unite a arătat, prin declaraţiile sale o ”ostilitate profundă” faţă de Phenian şi avertizează că repetarea unor asemenea declaraţii ar putea antena ”consecinţe” nefaste pentru Washington.

Coreea de Nord - o putere nucleară - îşi foloseşte cu regularitate, de ani de zile, testele militare pentru a exercita presiuni în relaţiile sale conflictuale cu Statele Unite.

Ea a efectuat joi un tir de testare a ceea ce prezintă drept un nou ”proiectil tactic ghidat” - echipat cu un motor cu carburant solid.

Două proiectile de acesttip au fost rase joi din estul Coreei de Nord către ţinte situate în Marea Japoniei, pe care Phenianul a numeşte Marea de Est.

Premierul japonez Yoshihide Suga a anunţat imediat că aceste proiectile sunt ”două rachete balistice”, o categorie de rachete a căror dezvoltare şi lansare sunt interzise Coreei de Nord prin mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

La fel ca şeful Guvernului japonez, Joe Biden a apreciat că testul nord-coreean constituie ”o încălcare” a rezoluţiilor ONU.

Preşedintele Statelor Unite a avertizat Phenianul.

”Noi ne consultăm partenerii şi aliaţii. Şi vor exista răspunsuri dacă (liderii nord-coreeni) aleg escaladarea. Vom răspunde în consecinţă”, a avertizat el.

Reacţia lui Joe Biden este dur criticată de către Ri Pyong Chol, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic)  - care, potrivt KCNA, a supervizat tirul de joi.

”Asemenea declaraţii ale preşedintelui american sunt un amestec nedeghizat în dreptul la autoapărare al statului nostru şi o provocare la adresa sa”, denunţă el în comunicat.

Coreea de Nord îşi exprimă ”îngrijorarea profundă faţă de faptul că şeful Executivului american consideră greşit un test normal, o exercitare a dreptului la autoapărare al statului nostru, catalogată drept o încălcare a «rezoluţiilor» ONU”, subliniază oficialul nord-coreean.

Membri europeni ai Consiliului de Securitate al ONU le-au cerut partenerilor lor din cadrul acestei instanţe o reuniune cu privire la ultimele tiruri de rachetă din Coreea de Nord, potrivit unor surse diplomatice.

Această reuniune, solicitată de către Estonia, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Regatul Unit ar urma să aibă loc marţi, cu uşile închise, precizează sursele citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.