O navă suspectată de livrare de petrol Siriei, încălcând sancţiunile europene impuse regimului sirian, a fost imobilizată joi în largul Gibraltarului de către autorităţile din teritoriul britanic, au anunţat acestea din urmă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gibraltarul nu precizează originea petrolului, însă potrivit publicaţiei specializate în transport maritim Lloyd's List, acest petrolier care navighează sub pavillion panamez transportă ţiţei iranian.

”Am imobilizat nava şi încărcătura acesteia”, a anunţat într-un comunicat şeful Guvernului din Gibraltar Fabian Picardo.

”Avem motive să credem că Grace 1 aducea încărcătura de petrol brut la rafinăria de la Baniyas, în Siria (...), proprietatea unei entităţi supusă unor sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) Siriei” şi acţiona ”încălcând” aceste sancţiuni, a adăugat el.

Poliţia şi vama teritoriului britanic, situat în sudul extrem al Spaniei, asistate de un detaşamant din cadrul puşcaşilor marini regali (Royal Marines) britanici, au imobilizat petrolierul joi, la aproximativ patru kilometri sud de ”Rocă”.

Această operaţiune a avut loc în timp ce petrolierul încetinea, într-o zonă folosită de nave pentru a se reaproviziona cu hrană şi considerată de Gibraltar ca făcând parte din apele teritoriale britanice - un lucru contestat de Spania, care revendică suveranitatea asupra teritoriului şi consideră aceste ape spaniole.

Ministerul britanic de Externe a salutat, într-un comunicat, ”această acţiune fermă a autorităţilor din Gibraltar, care au acţionat cu scopul de a respecta regimul european al sancţiunilor impuse Siriei”.

Fabian Picardo a anunţat că i-a ”scris preşedintelui Comisiei şi Consiliului europene, pentru a le comunica sancţiunile adoptate” de Gibraltar împotriva navei.

Contactată de AFP, Comisia Europeană (CE) a refuzat să comenteze.

Sancţiunile europene impuse regimului sirian - în vigoare din 2011 şi prelungite în mai până la 1 iunie 2020 - includ un embargo petrolier şi o blocare a activelor deţinute de către Banca centrală siriană în UE.

Potrivit Lloyd's List, care se bazează pe date provenind din monitorizarea navelor, Grace 1 s-ar fi încărcat în Iran, în aprilie, după care a ocolit continentul african şi a intrat în Marea Mediterană.

Acesta ar fi primul mpetrolier încărcat cu ţiţei iranian care navighează către Europa de la sfrşitul lui 2018, tot potrivit publicaţiei.

Imobilizarea acestui petrolier are loc la câteva zile după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor sale de uraniu slab îmbogăţit, pe fondul unor tensiuni exacerbate între Iran şi Statele Unite, care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război în regiunea Golfului Persic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.