Camera Reprezentanţilor a respins cu o largă majoritate vetoul lui Donald Trump faţă de bugetul Apărării americane - care prevede posibilitatea schimbării numelor bazelor militare ce onorează generali confederaţi - şi a deschis calea unui vot final în Senat, care ar putea conduce la respingerea pentru prima oară a vetoului acestuia de către Congres - o umilire a miliardarului înainte de plecarea de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste două treimi dintre congresmenii prezenţi în Camera Reprezentanţilor au votat luni seara (ora locală) în favoarea acestui buget în valoare de 740 de miliarde de dolari, ”în pofida obiecţiilor preşedintelui” - inclusiv peste 100 de republicani.

Este o lovitură dură pentru cel care se laudă de obicei cu o susţinere puternică în tabăra sa, înaintea votului Senatului care urmează să aibă loc săptămâna aceasta.

În cazul în care Senatul - majoritar republican - îi respinge, la rândul său, obiecţiile, Congresul va respinge pentru prima oară un veto în mandatul celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Textul - rodul unor negocieri îndelungate - prevede o creştere cu 3% a salariului personalului Apărării şi permite ”susţinerea trupelor noastre şi apărarea Americii”, a pledat în hemiciclu republicanul Mac Thornberry, numărul doi în Comisia Forţelor Armate din cadrul camerei, care şi-a îndemnat colegii ”să pună interesul ţării pe primul loc”. Adică înaintea dorinţei miliardarului newyorkez.

Vetoul anunţat de către Trump la 23 decembrie a provocat consternarea inclusiv în tabăra sa.

În afară că este, în opinia sa, prea favorabil Chinei, preşedintele în exerciţiu reproşează textului că deschide posibilitatea schimbării numelor bazelor militare care onorează generali confederaţi, care au luptat în apărarea scalviei în Războiul de Secesiune (1861-1865). 

El şi-a justificat opoziţia şi prin faptul că textul nu aboleşte o lege - ”articolul 20” - care protejează statutul juridic al reţelelor de socializare, pe care le acuză că sunt părtinitoare împotriva sa.

Acest text este ”absolut vital”, au avertizat, însă, tenori republicani.

Este a noua oară când Donald Trump se opune prin veto unei legi în cei patru ani de mandat, însă Congresul nu a mai respins cu atât de multe voturi vreun veto al lui Trump.

Mac Thornberry i-a îndemnat pe republicani să respingă vetoul prezidenţial.

”Este vorba despre acelaşi text, nu s-a schimbat nicio virgulă” faţă de cel adoptat ”cu peste 80% (din voturi) de Cameră în urmă cu 20 de zile”, a pledat el luni.

Nicio dată nu a fost stabilită, încă, în vederea unui vot în Senat, unde este necesară, de asemenea, o majoritate de douătreimi în vederea respingeriivetoului lui Trump.

Senatul a adoptat bugetul Apărării cu 84 la 13 voturi.

În pofida faptului că Trump îşi contestă în continuare înfrângerea de către Joe Biden, el îi va ceda locul la 20 ianuarie.

Trump este preşdinte până atunci, însă vorbele sale nu mai contează în cercul puterii.

New York Post, unul dintre puţinele publicaţii aflate în graţiile lui Trump, a publicat duminică un editorial usturător, în care-l îndeamnă să pună capăt acestei ”comedii triste” şi să recunoască victoria lui Joe Biden.

”Înţelegem, domnule preşedinte, că sunteţi furios din cauză că aţi pierdut. Dar să continuaţi pe această cale este dezastruos”, denunţă ziarul.

Miliardarul newyorkez s-a dus din nou, luni, la Trump International Golf Club, la câţiva kilometri de clubul său Mar-a-Lago, în Florida, fără să spună o vorbă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.