Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, între care şi Klaus Iohannis, au fost prezenţi, duminică, la Paris, la celebrarea Centenarului Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial. Înainte de startul ceremoniei, ei au păşit împreună către Arcul de Triumf, cu excepţia lui Donald Trump şi a lui Vladimir Putin, care au venit separat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică dimineaţa, la ora 11.00, în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului - pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europene -, cei 72 de preşedinţi şi şefi de guverne străini s-au alăturat preşedintelui Emmanuel Macron la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial.

UPDATE: Liderii politici s-au deplasat cu autocare până în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniei, iar pe ultima porţiune au păşit împreună până la Arcul de Triumf, în ploaie.

După ce majoritatea liderilor, între care şi cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi-au luat locurile în cele două tribune amenajate, au sosit şi preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania. Trump şi-a luat pe partea dreaptă a lui Macron, lângă Angela Merkel. Ultimul a venit la Arcul de Triumf preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta şi-a luat locul în stânga lui Emmanuel Macron.

Ceremonia a cuprins momente artistice susţinute de Yo-Yo Ma şi Angelique Kidjo, precum şi citirea de către mai mulţi elevi, în diverse limbi, a unor scrisori ale soldaţilor din perioada Primului Război Mondial, în care era relatat momentul 11 noiembrie 1918.

Emmanuel Macron a susţinut un discurs în care a vorbit despre sacrificiile făcute de cei care au luptat în război şi despre patriotismul lor. “Trăiască pacea! Trăiască naţiunile libere! Trăiască Franţa!”, astfel şi-a încheiat Macron discursul.

Ceremonia s-a încheiat cu un moment solemn la mormântul soldatului necunoscut.

CITEȘTE ȘI Noua Zeelandă, Australia şi India au marcat prin ceremonii Centenarul Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial -VIDEO

Pentru asigurarea securităţii, Ministerul francez de Interne a mobilizat 10.000 de membri ai forţelor de ordine.

CITEȘTE ȘI Două activiste Femen, reţinute după ce au trecut de barierele de securitate în timp ce maşina în care se afla Donald Trump trecea pe Champs-Elysees - VIDEO

Duminică după-amiază, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu însă şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va părăsi Franţa mai devreme.

Sâmbătă seara, toţi liderii veniţi la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidenţial francez Brigitte şi Emmanuel Macron, în incinta muzeului d’Orsay. 

Tot sâmbătă, Donald Trump şi Emmanuel Macron s-au întâlnit la Palatul Elysee. Cei doi au convenit că Europa trebuie să contribuie mai mult pentru apărare, relatează Reuters şi Le Figaro. Presa franceză a remarcat faptul că la întâlnirea de la Palatul Elysee, Macron şi-a pus mâna pe genunchiul liderului american şi l-a numit pe Trump prietenul său. La rândul său, Trump a spus că şi el îl consideră pe Macron un prieten foarte bun, cu care are multe în comun. “Vrem o Europă puternică. Este foarte important pentru noi. Vrem să ajutăm Europa, dar în mod corect. În acest moment împărţirea poverii a fost în mare parte asupra SUA”, a mai afirmat Trump. Macron a spus că împărtăşeşte sentimentele lui Donald Trump, precizând că ar vrea ca Europa să suporte o mai mare parte a apărării în cadrul NATO.

De asemenea, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au dezvelit sâmbătă o placă comemorativă cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, în Poiana Rethondes, unde în urmă cu 100 de ani a fost semnat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

”De Centenarul Armistiţiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, preşedintele Republicii Franceze, şi Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane în serviciul Europei şi al păcii”, este mesajul inscripţionat pe această placă, transmite AFP.

Ceremonia a avut o puternică încărcătură simbolică, fiind prima dată după război când preşedintele Franţei şi şeful Guvernului german se întâlnesc în acest loc.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.