Peste 550 de persoane au fost evacuate, în vestul Spaniei, din cauza unui important incendiu de pădure, anunţă vineri autorităţile, care au trimis la faţa locului o unitate militară specializată în lupta împotriva marilor incendii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul - care a izbucnit miercuri, în apropiere de comuna Pinofranqueado, în regiunea Extremadura - ”s-a extins în noaptea de joi spre vineri” şi a antrenat evacuarea a ”cel puţin 550 de persoane” în localităţi situate în apropiere de incendiu, anunţă într-un comunicat Direcţia Securităţii Naţionale (DSN).

Sinistrul a avansat, iar evoluţia sa ”este defavorabilă”, subliniază DSN, care avertizează cu privire la faptul că condiţil meteorologice nefavoranbile urmau să continue vineri.

Având în vedere gravitatea situaţiei, Guvernul a trimis la faţa locului aproape 165 de militari din cadrul Unităţii Militare de Urgenţă (UME), un corp de armată specializat în gestionarea catastrofelor naturale, precum incendii de proporţii, care s-au alăturat pompierilor în lupta împotriva flăcărilor.

”Bat rafale de vânt destul de puternice”, care ”fac stingerea focului dificilă”, a anunţat la televiziunea publică TVE comandantul UME, David Barona, estimând că flăcările au ars până vineri 1.000-1.500 de hectare.

Potrivit Guvernului regional din Extremadura, peste 275 de oameni erau angajaţi vineri în lupta împotriva incendiului, susţinuţi de mijloace aeriene.

Însărcinatul cu Agricultura în cadrul Guvernului regional, Begoña García, dă asigurări că incendiul a fost pornit ”intenţionat”.

Premierul spaniol Pedro Sánchez anunţa joi seara pe Twitter că urmăreşte ”evoluţia incendiului foarte îndeaproape”.

În pofida faptului că nu a început vara, Spania - care se confruntă cu o secetă istorică, după trei ani de precipitaţii sub medie - a fost afectatră de mai multe incendii în ultimele săptămâni.

În 2022 - un an negru al pădurilor din Uniunea Europeană -, Spania a fost cea mai afectată ţară din UE, iar aproape 500 de incendii au devastat 300.000 de hectare, potrivit Sistemului European de Informare cu privire la Incendii de Pădure (EFFIS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.