Personalul medical din prima linie a luptei împotriva covid-19 a suferit peste 400 de acte de violenţă, în lume, în 2020 - insulte, loviri, arestări -, se arată într-un raport publicat marţi de către o organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărare a drepturilor personalului din domeniul sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia pentru salvarea sănătăţii în timpul conflictelor (CSSC) prezintă în acest raport o hartă care înregistrează 1.172 de fapte violente şi atacuri vizând persoane sau infrastructuri din domeniul sănătăţii, anul trecut, ”o estimare minimală” potrivit organizaţiei, dintre care o treime - 412 - privesc în mod direct covid-19.

În Mexic, o infirmieră a fost atacată şi rănită de către un grup care o acuza de răspândirea noului coronavirus.

La Dakar, în Senegal, trei lucrători sociali au fost răniţi în tiruri cu pietre de către locuitori care refiuzau ca o victimă a noului coronavirus să fie înmormântată în apropierea locuinţei lor.

La Birmingham, în Marea Britanie, o îngrijitoare a fost scuipată şi insultată de către unul dintre vecinii săi.

Imensa majoritate (80%) a autorilor violenţelor sunt civili, însă ameninţarea provine uneori şi de la puteri publice.

În Egipt, îngrijitori care au criticat gestionarea pandemiei de către regimul lui Abdel Fatah el-Sisi au fost arestaţi de Securitate, acuzaţi de răspândire de informaţii false şi apartenenţă la o grupare teroristă.

Insecurity Insight, cu sediul la Geneva, o membră a coaliţiei care a creat harta interactivă, după ce a colectat date cu privire la aceste acte violente, a înregistrat 802 atacuri în ţări aflate în război sau în teatre de conflict civil - bombardarea unor spitale în Yemen, răpirea unor medici în Nigeria sau distrugerea unor flacoane de gel hidroalcoolic într-un atac imputat unor combatanţi separatişti anglofoni în Camerun.

”Harta arată că violenţa şi intimidarea personalului de îngrijire a fost cu adevărat o criză mondială în 2020, în 79 de ţări”, declară, citată într-un comunicat directoarea Insecurity Insight, Christina Wille.

Preşedintele-fondator al CSSC Leonard Rubenstein, un profesor şa Universitatea americană Johns Hopkins, îndeamnă guvernele din întreaga lume să protejeze personalul din domeniul sănătăţi prin lupta împotriva dezinformării şi prin pedepsirea autorilor violenţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.