Peste 400.000 de persoane au fost deplasate în aproape trei luni de violenţe în nord-vestul Siriei, unde provincia Idleb şi zone din jur dominate de jihadişti sunt ţinta unor bombardamente ale regimului şi aliatului său rus, a anunţat vineri ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Provincia Idleb, care nu se află sub controlul puterii lui Bashar al-Assad este controlată în mare parte de jihadişti din cadrul grupării Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida. Alte facţiuni jihadiste şi rebele sunt de asemenea prezente în regiune.

Susţinut de aviaţia rusă, regimul sirian bombardează intensiv - aproape zilnic - de la începutul lui aprilie această provincie, dar şi zone adiacente, în provinciile limitrofe Alep, Hama şi Latakia.

”Peste 400.000 de persoane au fost deplasate de la sfârşitul lui aprilie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), David Swanson.

Deplasaţii părăsesc mai ales sudul provinciei Idleb şi nordul provinciei Hama, potrivit unui comunicat Ocha.

Ei se duc în general în sectoare relativ cruţate, mai la nord, iar uneori în regiuni în apropierea frontierei cu Turcia vecină, care găzduieşte tabere de deplasaţi.

”Taberele de deplasaţi sunt suprapopulate, iar mulţi oameni sunt nevoiţi să se instaleze în aer liber”, adaugă Ocha, care subliniază că ”aproape două treimi dintre deplasaţi se află în afara taberelor”.

”Numai în provincia Idleb, aproximativ 100 de şcoli găzduiesc acum deplasaţi”, deplânge organizaţia. ”Majoritatea celor care fug au fost deplasaţi în interiorul guvernoratului Idleb, în timp ce un număr mic s-a dus în nordul guvernoratului Alep”.

”Oraşe şi sate întregi au fost aparent golite de locuitori, care au fugit (...) în căutarea securităţii şi unor servicii de bază”, se subliniază în comunicat.

Aproape jumătate dintre cei trei milioane de locuitori ai Idlebului şi regiunii sale sunt deja deplasaţi care au fugit, în trecut, din calea unor lupte în alte zone ale Siriei, devastată de război, sau care au refuzat să rămână în localităţi rebele recucerite de regim.

Aceste violenţe intervin în pofida unui acord încheiat în septembrie 2018 între Rusia şi Turcia, susţinătoarea unor dintre aceste grupări rebele, vizând să evite la Idleb o ofensivă de anvergură a forţelor care susţin regimul al-Assad.

În aproape trei luni, peste 730 de civili - între care peste 180 de copii - au fost omorâţi în bombardamente ale regimului sau ale aliatului său rus vizând Idlebul, potrivit unui ultim bilanţ al Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Declanşat în 2011 de reprimarea în sânge a unor manifestaţiiîn favoarea democraţiei, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi a deplasat milioane de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.