Peste 40 de foşti ambasadori britanici i-au cerut premierului Theresa May să amâne ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţii apreciază, într-un comunicat citat de ziarul The Times, că este preferabil să se amâne data Brexitului, pentru a se clarifica termenii viitoarei relaţii între Regatul Unit şi UE sau să se permită organizarea unui al doilea referendum.

Ei formulează această solicitare într-un context de confuzie alimentat de declaraţii ale negociatorului-şef britanic Olly Robbins, potrivit căruia singura alternativă a acordului Brexitului aflat în prezent pe masă - pe care Bruxellesul refuză să-l renegocieze  - este să se accepte o amânare semnificativă a datei divorţului.

Această poziţie o contrazice pe cea a Guvernului, care să asigurări că Brexitul va avea loc aşa cum s-a prevăut la 29 martie, la ora locală 23.00, cu sau fără acord.

Theresa May a repetat acest lucru miercuri, în Parlament, insistând asupra faptului că ”doreşte să plece cu un acord”.

Guvernul May supune joi votului deputaţilor britanici o moţiune prin care aceştia recunosc că premierul are nevoie de timp suplimentar pentru a renegocia cu UE un acord al Brexitului care să fie acceptat de Parlament.

Dezbaterile parlamentare sunt o nouă ocazie de înfruntare între "Brexiters" şi susţinători ai unei rămâneri în UE, pe fondul exasperării tot mai mari a deputaţilor faţă de strategia ”ilizibilă” a lui May.

În acest context de neîncredere, trei amendamente urmează să fie supuse la vot joi seara, dintre care niciunul nu pare să se bucure de susţinerea unei majorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.