Peste 300 de cetăţeni pakistanezi au murit în tragedia din Mediterana, unde o ambarcaţiune de pescuit supraîncărcată, cu sute de imigranţi la bord, s-a scufundat săptămâna trecută în largul coastelor sudice ale Greiciei. Acest bilanţ a fost dezvăluit duminică, într-un comunicat, de preşedintele Senatului pakistanez, Muhammad Sadiq Sanjrani, care a transmis condoleanţe familiilor îndurerate, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi şi ne rugăm ca sufletele celor plecaţi să-şi găsească pacea veşnică", a declarat Sanjrani. "Acest incident devastator subliniază nevoia urgentă de a aborda şi condamna actul detestabil al traficului ilegal de persoane", a spus preşedintele Senatului pakistanez.

Premierul Shehbaz Sharif a declarat pentru luni zi de doliu naţional, deşi autorităţile de la Atena nu au confirmat încă numărul de morţi din Pakistan, precizează CNN.

De asemenea, premierul pakistanez a ordonat o "anchetă la nivel înalt" asupra incidentului. "Asigur naţiunea că cei care vor fi găsiţi neglijenţi faţă de datoria lor vor fi traşi la răspundere. Responsabilitatea va fi stabilită după anchetă şi vor cădea capete", a scris Sharif pe Twitter.

Pakistanul, ţară cu 220 de milioane de locuitori, trece prin cea mai gravă criză economicâă din ultimele decenii, iar eforturile de a obţine un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional au fost complicate de tulburările politice din ţară. În aceste condiţii, numărul pakistanezilor care traversează rute periculoase spre Europa în căutarea unui viitor mai bun a crescut vertiginos.

Aproximativ 750 de bărbaţi, femei şi copii se aflau pe ambarcaţiunea supraaglomerată în momentul în care s-a răsturnat pe mare, săptămâna trecută, a declarat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Migraţie (OIM). Oficial sunt 78 de morţi, dar sute de persoane sunt date dispărute, făcând din această tragedie una dintre cele mai grave din Marea Mediterană, potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Numai 104 dintre cei aflaţi la bord au putut fi salvaţi, în condiţiile în care mulţi migranţi, inclusiv circa 100 de copii, erau înghesuiţi în cala navei.

În ciuda pericolelor, zeci de mii de oameni sunt dispuşi să rişte totul pentru a face o călătorie nesigură spre Europa, în căutarea unei vieţi mai bune. Johansson a condamnat rolul contrabandiştilor în traficul de persoane. "Ei nu îi trimit în Europa, ci îi trimit spre moarte. Asta fac ei şi este absolut necesar să prevenim acest lucru", a spus ea.

Pe de altă parte, autorităţile greceşti s-au confruntat cu critici pentru modul în care a fost gestionat dezastrul şi se ridică întrebări incomode cu privire la atitudinea ţărilor europene faţă de migranţi, notează CNN.

CITEȘTE ȘI Naufragiul din Grecia. BBC: Apar dovezi că versiunea Pazei de Coastă nu stă în picioare - VIDEO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.