Organizaţiile sindicale franceze cheamă la manifestaţii în stradă joi, de 1 Mai - în vederea creşterii salariilor, abrogării reformei pensionării sau ”împotriva trumpizării lumii” -, însă mobilizarea nu este unită, relatează AFP.
”De trei luni, auzim în buclă problema războiului, problema datoriei, problema insecurităţii, problema imigraţiei şi, mai mult ca nicodată, problemele sociale”, şi-a exprimat regretul joi, la France Info, secretara generală a CGT, Sophie Binet.
De Ziua Internaţională a Muncii, CGT a făcut apel, împreună cu FSU, Solidaires şi organizaţii de tineret - Union étudiante, Unef, Fage, USL - la defilări ”împotriva extremei drepte, pentru pace, libertăţi şi justiţie socială”.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
În total, peste 260 de adunări sunt prevăzute în Franţa.
Prima care a sărbătorit 1 Mai a fost Nouméa, unde o defilare a fost interzisă anul acesta. Aproximativ 100 de activişti şi simpatizanţi din Union syndicale des travailleurs kanak et exploités (USTKE, separatişti) s-au adunat pe o plajă.
O fostă activistă, Paulette Hmuzo, în vârstă de 78 de ani, consideră că ”situaţia este dificilă azi, iar mulţi oameni şi-au pierdut locul de muncă” în urma revoltelor din 2024.
Preşedinta USTKE Mélanie Atapo se declară ”îngrijorată (...) de suferinţa socială şi economică a populaţiilor noastre salariate”.
În Franţa, cortegii urmau să pornească joi la Marsilia, Lille, Bordeaux, Strasbourg sau Dunkerque, unde oficiali de stânga ca Marine Tondelier (ecologişti), François Ruffin (fost LFI) sau Boris Vallaud (PS) erau aşteptaţi să protesteze faţă de planul siderurgistului ArcelorMittal care vrea să desfiinţeze 600 de posturi.
La Paris, manifestaţia urmează să pornească la ora locală 14.00 (15.00, ora României) din place d'Italie către Place de la Nation.
La 100 de zile după revenirea lui Donald Trump la putere, CGT, la FSU şi iar Solidaires vor să transforme ziua de 1 Mai într-un moment puternic ”împotriva trumpizării lumii şi internaţionalei reacţionare care se dezvoltă peste tot”, potrivit unui cadru CGT, Thomas Vacheron.
Aceste organizaţii au invitat sindicalişti internaţionali - americani, belgieni şi argentinieni -, inclusiv pe Esther Lynch, secretara generală a Confederaţiei Europene a Sindicatelor, să participe la defilarea de la Paris.
”SÂNGE ŞI LACRIMI”
Această întâlnire tradiţională are loc în contextul în care Guvernul îşi exprimă susţinerea faţă de un proiect de lege vizând să autorizeze anumite profesii să pună salariaţii să muncească de 1 Mai - singura zi liberă în care nu se munceşte în Franţa -, o zi obţinută ”cu sângele şi lacrimile muncitorilor”, amintea săptămâna aceasta Sophie Binet.
”Există oameni care au chef să muncească în ţară, iar atunci când este pe bază voluntară şi plata este dublă, ei trebuie să poată să o facă”, a declarat joi la RTL ministrul Muncii Astrid Panosyan-Bouvet.
Trebuie ”să lăsăm legea aşa cum este, mai ales că politicienii au reflexul nu doar să se ducă să vadă angajtorii şi să se intereseze foarte puţin de condiţiile de muncă. Asta le-ar face un bine”, declară la TF1/LCI şefa CFDT Marylise Léon, înainte să participe la o masă rotundă despre muncă cu omologul său de la Unsa, Laurent Escure, în centurl Parisului.
După o afluenţă puternică în 2023 la defilarea de 1 Mai - 800.000 de manifestanţi potrivit autorităţilor, 2,3 milioane potrivit CGT -, marcată de o unitate sindicală în plină opoziţie faţă de reforma pensionării, mobilizarea de joi urmează să atragă 100.000-150.000 în întreaga Franţă, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Anul acesta, potrivit unei surse din poliţie, prezenţa activiştilor de ultrastânga este considerată foarte probabilă la nantes, Lyon şi Paris.
În capitală, ”coloana se va desfăşura normal şi în calm, dar trebuie evitat contactul cu elemente radicale, mai ales dacă comit atrocităţi, pentru că vom interveni cu mare fermitate”, a avertizat joi dimineaţa la BFMTV prefectul Parisului Laurent Nunez.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.