Cel puţin 264 de persoane acuzate de faptul că fac parte din ganguri au fost ucise de către grupări autoproclamate de justiţiari - începând din aprilie - în Haiti, a anunţat în Consiliul de Securitate al ONU Reprezentanta ONU în această ţară în criză, María Isabel Salvador, exprimându-şi îngrijorarea faţă de această nouă tendinţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apariţia grupărilor autoproclamate de justiţiari constituie un nou nivel de complexitate. Începând din aprilie, BINUH (Biroul Integrat al ONU în Haiti) a înregistrat cel puţin 264 de presupuşi membri ai unor ganguri ucişi de către grupări autoproclamate de justiţiari”, a anunţat, joi în Consiliul de Securitate al ONU, María Isabel Salvador.

Locuitori ai capitalei au decis să facă ei înşişi dreptate - din cauza incapacităţii poliţiei de a face faţă violenţei fără precedent a gangurilor care deţin controlul majorităţii teritoriului Port-au-Prince -, în contextul în care comunitatea internţaională nu a găcit o ţară care să conducă o Forţă Internaţională cerută de ONU şi Guvernul haitian.

”Populaţia haitiană este prinsă în capcana unui coşmar treaz”, a declarat joi seceratrul general al ONU Antonio Guterres, care a efectuat sâmbătă o vizită la Port-au-Prince.

”Situaţia umanitară este mai mult decât groaznică. ganguri crude deţin controlul populaţiei în Haiti”, a denunţat secertarul general al ONU.

”Nu poate să existe o soluţie politică şi care să includă fără o îmbunătăţire radicală a situaţiei în domeniul securităţii”, a subliniat el.

Guterres şi-a reiterat apelul la trimiterea unei Forţe Internaţionale care să susţină poliţia şi ”să”destrctureze” gangurule.

Acest apel - pe care l-a lansat pentru prima oară în octombrie - a rămas fără vreo urmare.

Cîteva ţări s-au declarat pregătite să participe la Forţa Internaţională, însă niciuna nu vrea să preia conducerea unei astfel de operaţiuni într-o ţară sătulă de numeroase intervenţii străine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.