Peste 20 de palestinieni au fost răniţi într-o nouă manifestaţie împotriva unei eventuale evacuări a unor familii palestiniene, în favoarea unor colonişti israelieni, în Ierusalimul de Est, unde tensiuni cresc înaintea unei reuniuni a Curţii Supreme israeliene în acest dosar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În centrul disputei se află proprietatea funciară a terenurilor pe care sunt construite mai multe case în care locuiesc patru familii palestiniene - în total aproximativ 30 de persoane -, în cartierul Sheikh Jarrah, situat în apropierea Oraşului Vechi, un punct de fricţiune între evrei şi palestinieni.

Potrivit serviciilor palestiniene de salvare, 22 de palestinieni au fost răniţi miercuri seara în ciocniri, la o nouă manifestaţie împootriva unei eventuale evacuări.

Poliţia israeliană a anunţat că a arestat 11 manifestanţi ”cu privire la o atingere adusă ordinii publice şi atac împotriva unor poliţişti”.

La începutul anului, tribunalul districtului Ierusalim a pronunţat o hotărâre în favoarea familiilor evreieşti care revendică drepturi de proprietate în acest cartier din Ierusalimul de Est - un sector palestinian ocupat şi anexat de către Israel.

Potrivit legii israeliene, dacă evrei pot dovedi că familia lor trăia în Ierusalimul de Est înaintea Războiului israeliano-arab din 1948, care a izbucnit la înfiinţarea statului Israel, ei pot cere să li se acorde ”dreptul de proprietate”.

O astfel de lege nu există, însă, pentru palestinienii care şi-au pierdut bunurile în timpul războiului.

Hotărârea tribunalului a provocat furia palestinienilor, care o contestă de atunci în manifestaţii pătate de ciocniri cu poliţia.

”ESTE IMPOSIBIL!”

Curtea Supremă le-a cerut duminică familiilor palestiniene şi coloniştilor să ajungă la un acord până joi.

În lipsa unui compromis, Curtea urmează să se pronunţe asupra posibilităţii ca familiile palestiniene să facă apel împotriva hotărârii. Ea nu a anunţat când îşi va prezenta hotărârea.

Potrivit unui avocat al acestor familii, Sami Irshid, o asociaţie a coloniştilor, "Nahalat Shimon" a cerut ca dreptul de proprietate al coloniştilor să fie recunoscut şi ca, în schimbul acestei recunoaşteri, un membru din fiecare familie palestiniană să fie catalogat drept ”locatar protejat”, ceea ce ar conduce la o evitare temporară a expulzării.

Însă, potrivit acestei propuneri, la moartea ”locatarului protejat”, locuinţa revine asociaţiei, iar familiile urmează să fie expulzate, explică acest avocat.

”Respingem întru totul acest lucru (...). Coloniştii vor ca noi să le recunoaştem dreptul de proprietate. Este imposibil!”, a declarat AFP Mona al-Kurd, o membră a uneia dintre familiile vizate.

Yehonatan Yosef, un membru al "Nahalat Shimon", a acuzat familiile palestiniene de faptul că resping ”orice compromis”. ”Este problema lor”, a apreciat el.

”AVERTISMENT”

Coloniştii argumentează că o mică comunitate evreiască locuia în actualul cartier Sheikh Jarrah înainte de Războiul din 1948, în urma căruia sectorul de est al Ierusalimului a trecut sub controlul iordanian, până la ocuparea acestuia de către Israel în 1967.

Iordania, care continuă să fie gardianul locurilor sfinte musulmane în Ierusalimul de Est, a tranmis în aprilie Autorităţii Palestiniene documente potrivit cărora ea a ”construit” aceste locuinţe la Sheikh Jarrah şi a ”încheiat contracte de închiere” cu familii palestiniene.

Potrivit Ammanului, este vorba, mai exact, despre contracte între Guvernul iordanian, proprietarul caselor, şi chiriaşi palestinieni, certificate de către Agenţia ONU de Ajutorarea refugiaţilor Palestineieni (UNRWA).

Iordania consideră că pretenţiile palestinienilor au bază legală.

Cazul face parte, denunţă palestinienii, dintr-o campanie mai largă care vizează, în opinia lor, să-i izgonească din Ierusalimul de Est, unde trăiesc în prezent pste 210.000 de colonişti israelieni şi peste 300.000 de palestinieni.

Coloniile israeliene, atât în Cisiordania ocupată, cât şi în Ierusalimul de Est, sunt considerate ilegale în dreptul internaţional.

Israelul a proclamat întregul Ierusalim drept capitala sa ”indivizibilă”, în timp ce palestinienii au ambiţia să facă din Ierusalimul de Est capitala Palestinei, statul la care aspiră.

Dosarul Sheikh Jarrah riscă să exacerbeze şi mai mult tensiuni deja puternice la Ierusalim.

Marţi, comandantul aripii militare a mişcării islamiste palestiniene Hamas Mohammed Deif a avertizat că ”dacă agresiunea împotriva poporului nostru nu încetează la Sheikh Jarrah, inamicul va plăti un preţ mare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.