Peste 2.700 de funcţionari turci au fost demişi, duminică, din cauza unor presupuse legături cu organizaţii teroriste, un nou val de concedieri după tentativa de lovitură de stat din 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui decret publicat în monitorul oficial, 2.756 de persoane au fost demise din funcţiile deţinute în diverse instituţii publice, inclusiv la Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării. Printre persoanele concediate se numără şi 637 de militari şi 105 cadre didactice universitare.

În decret se precizează că toţi cei demişi fie sunt membri fie au legături cu organizaţii teroriste sau cu structuri care acţionează împotriva siguranţei naţionale.

În plus, decretul prevede închiderea a 17 instituţii din Turcia.

Conform unui alt decret, suspecţii acuzaţi că au acţionat împotriva constituţiei trebuie să compară la tribunal în salopete de o singură culoare, maro sau gri. Această decizie va fi valabilă şi pentru persoanele acuzate de tentativa de lovitură de stat. Decretul va intra în vigoare într-o lună şi va fi pus în aplicare doar în cazul bărbaţilor.

După tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, guvernul turc a instaurat starea de urgenţă, reînnoită de cinci ori, ultima dată în octombrie 2017. Peste 55.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi peste 140.000 au fost demise din iulie 2016 până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.