Asociaţia europeană SOS Mediterana, care a închiriat împreună cu Médecins du Monde o navă - Aquarius - cu scopul de a salva migranţi, a anunţat că a salvat, sâmbătă, 116 persoane, dintre care patru erau rănite după ce au fost împuşcate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aquarius a primit un semnal ajutor de la Maritime Rescue and Coordination Center (MRCC, cu sediul la Roma), care anunţa prezenţa unei ambarcaţiuni în primejdie, cu 116 persoane la bord", a anunţat asociaţia, precizând în acest comunicat că '20 de femei şi un copil" se află printre persoanele salvate, dar şi "patru bărbaţi care prezintă răni prin împuşcare vechi de peste o săptămână", dintre care doi sunt minori şi au vârsta de 15 şi 17 ani.

Răniţii, ale căror prenume au fost schimbate la solicitarea lor, au vorbit despre circumstanţele în care au fost împuşcaţi, în timp ce traversau Libia.

Jonathan, un liberian în vârstă de 17 ani, a declarat că a fost rănit la piciorul drept, în urmă cu aproximativ zece zile, de tiruri ale unor gardieni de la oînchisoare din Zawiyah (în nord-vestul Libiei), în urma unei tentative de evadare a tuturor deţinuţilor.

Paul, un adolescent camerunez în vârstă de 15 ani, a spus că mai mulţi bărbaţi au tras în el pe stradă, în urmă cu o săptămână.

Abdou, un senegalez în vârstă de 29 de ani, a povestit, la rândul său, că, în urmă cu trei săptămâni, un patron libian pentru care muncea a refuzat să-l plătească şi a tras în el când era întors cu spatele.

De asemenea, Moussa, alt senegalez, în vârstă de 22 de ani, a fost rănit prin împuşcare "de bărbaţi în uniformă".

SOS Mediterana anunţă că naufragiaţii provin "din Coasta de Fildeş, Gambia, Guineea Conakry, Mali, Nigeria, Senegal, Togo, Camerun, Sudan şi Liberia".

"În decurs de o lună, aproximativ 700 de persoane au fost primite la bordul Aquarius", a mai anunţat ONG-ul, adăugând că o campanie de salvare, care "ar fi urmat să înceteze iniţial pe 30 aprilie, a fost prelungită până la sfârşitul lui decembrie 2016".

Aquarius, o navă care a aparţinut Pazei de Coastă germane, poate primi la bord până la 500 de persoane. Echipajul este alcătuit din aproximativ 20 de persoane - marinari, salvatori infirmieri, interpreţi şi o echipă din cadrul Médecins du Monde.

SOS Mediterana şi-a reiterat îndemnul la donaţii în vederea finanţării prelungirii operaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.