Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând informaţiile despre posibilitatea ca această instanţă să judece două cazuri de crime de război împotriva Rusiei în legătură cu situaţia din Ucraina, relatează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu recunoaştem această instanţă, nu recunoaştem jurisdicţia acestei instanţe. Aceasta este părerea noastră", a declarat Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări din partea presei.

"De mulţi ani, nici instituţiile judiciare internaţionale, chiar şi cele pe care nu le recunoaştem, nici alţi membri ai comunităţii internaţionale nu s-au deranjat să se ocupe de distrugerea infrastructurii civile, de uciderea civililor, (crime) pe care naţionaliştii ucraineni le-au comis în Donbas", a comentat Dmitri Peskov.

The New York Times a relatat luni, citând oficiali care au dorit să rămână anonimi, că tribunalul de la Haga intenţionează să lanseze în viitorul apropiat două proceduri pentru "crime de război" ale Rusiei în Ucraina.

UPDATE-Curtea Penală internaţională urmează să deschidă două dosare de crime de război împotriva Rusiei, cu privire la orfani şi bombardarea infrastructurii civile şi vrea să emită mandate de arestare, dezvăluie NYT
CITEȘTE ȘI UPDATE-Curtea Penală internaţională urmează să deschidă două dosare de crime de război împotriva Rusiei, cu privire la orfani şi bombardarea infrastructurii civile şi vrea să emită mandate de arestare, dezvăluie NYT

Curtea Penală Internaţională a fost creată prin Statutul de la Roma din 1998. Aceasta nu face parte din Organizaţia Naţiunilor Unite şi are jurisdicţie numai în faţa ţărilor care i-au ratificat statutul. Rusia a semnat, dar nu a ratificat Statutul. La rândul său, SUA a semnat, dar ulterior şi-a retras semnătura, iar China nu a semnat.

În 2016, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a decis că Rusia nu va deveni parte din CPI. Potrivit Ministerului rus de Externe, Curtea "nu a reuşit să se ridice la înălţimea aşteptărilor şi nu a devenit un organism cu adevărat independent al justiţiei internaţionale".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.