Oprirea vânzărilor de arme britanice către Israel, dacă acesta lansează un atac terestru asupra Rafah, în Fâşia Gaza, ar întări Hamas, a declarat duminică la BBC ministrul britanic de externe David Cameron, o declaraţie contradictorie cu punctul de vedere al administraţiei Biden.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul a ordonat sâmbătă palestinienilor să plece dintr-o parte şi mai mare a oraşului din sudul Fâşiei Gaza, aflat la graniţă cu Egiptul, ceea ce ar indica intenţia israeliană de a merge mai departe cu planurile pentru un atac terestru la Rafah, în ciuda ameninţării preşedintelui american Joe Biden de a opri furnizarea de arme către Israel, dacă va face acest lucru.

Cameron a declarat că nu susţine o operaţiune în Rafah în absenţa unui plan de protejare a sutelor de mii de civili care se adăpostesc în oraşul din sudul Fâşiei Gaza. Cu toate acestea, Marea Britanie se află într-o "poziţie complet diferită" de cea a Statelor Unite în ceea ce priveşte furnizarea de arme către Israel, a recunoscut el, menţionând că mai puţin de 1% din armele Israelului care provin din Marea Britanie sunt deja controlate printr-un sistem strict de acordare a licenţelor.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Am putea, dacă am vrea, să formulăm un fel de mesaj politic şi să spunem că vom face acest pas politic", a declarat el la BBC. "Ultima dată când am fost îndemnat să fac acest lucru (...), doar câteva zile mai târziu a avut loc un atac brutal al Iranului asupra Israelului, inclusiv cu 140 de rachete de croazieră", a adăugat şeful diplomaţiei de la Londra.

Cameron a spus că "un răspuns mai bun" ar fi ca Hamas, care controlează Gaza, să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilor.

"Doar a anunţa pur şi simplu astăzi că vom schimba întreaga noastră abordare în ceea ce priveşte exporturile de arme, în loc să le trecem prin procesul nostru atent (de monitorizare), acest lucru ar întări Hamas, ar face mai puţin probabil un acord în ceea ce priveşte ostaticii. Nu cred că ar fi abordarea corectă", a spus David Cameron.

Hamas a atacat sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând ostatice peste 250 de persoane, inclusiv cetăţeni britanici, potrivit unui bilanţ israelian. Răspunsul militar ulterior al Israelului în Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat sâmbătă că încă unul dintre ostaticii răpiţi în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, care avea cetăţenie britanică, Nadav Popplewell, în vârstă de 51 de ani, a murit ca urmare a unui bombardament israelian. "Încercăm să ne dăm seama ce s-a întâmplat, nu vrem să spunem nimic înainte de a obţine informaţii mai bune", a declarat duminică David Cameron.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Hamas publică o înregistrare video cu un ostatic israelian, iar la câteva ore anunţă că a murit într-un atac israelian

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.