Declaraţiile fostului premier britanic Boris Johnson despre presupusele "ameninţări" cu rachete din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică purtată în februarie anul trecut, sunt o minciună, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boris Johnson a relatat despre conversaţia sa cu Putin, purtată înainte de invazia rusă în Ucraina, într-un interviu pe care l-a acordat BBC în cadrul unui documentar intitulat "Putin vs Occident", ce urmează să fie difuzat luni seară de BBC 2. 

Jurnaliştii i-au cerut luni lui Peskov să comenteze cuvintele lui Johnson, citate de presa britanică, în care acesta a afirmat, printre altele, că Putin l-a "ameninţat oarecum" într-o conversaţie telefonică purtată la 2 februarie 2022, invocând un posibil atac cu rachete. 

"M-a ameninţat la un moment dat şi mi-a spus: Boris, nu vreau să-ţi fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut. Sau ceva de genul ăsta. Vesel", a spus Boris Johnson în interviul de la BBC, amintind de convorbirea "foarte lungă" şi "extraordinară" din februarie 2022, care a urmat unei vizite la Kiev a premierului de atunci al Marii Britanii. "Dar cred că din tonul foarte relaxat pe care îl adopta, din aerul de detaşare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze", a adăugat Boris Johnson, potrivit Reuters.

"Ceea ce a spus domnul Johnson nu este adevărat. Mai exact, este o minciună", a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a subliniat că ar putea fi vorba de o minciună deliberată a lui Johnson, ceea ce ridică atunci întrebarea de ce a dat o astfel de versiune a evenimentelor sau dacă premierul britanic "nu a înţeles de fapt" atunci despre ce vorbea Putin cu el. "Atunci devine un pic incomod pentru interlocutorii preşedintelui nostru", a adăugat ironic Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că este la curent cu acea conversaţie telefonică. "Repet încă o dată, oficial: este o minciună, nu au existat ameninţări cu rachete. Vorbind despre provocările la adresa securităţii Rusiei, preşedintele Putin a menţionat că, dacă Ucraina ar adera la NATO, potenţiala amplasare de rachete ale NATO sau ale SUA la graniţele noastre ar însemna că orice rachetă ar ajunge la Moscova în câteva minute. Dacă acest pasaj a fost perceput în acest fel, (...) este o situaţie foarte jenantă", a comentat Peskov.

De altfel, Peskov i-a sfătuit pe jurnalişti să nu-şi piardă timpul urmărind minciunile de la BBC, scrie TASS.

"Nu putem reacţiona la lansarea filmelor de la BBC. Vom vedea ce spune. Am reacţionat la episodul care este acum discutat în mod activ în Marea Britanie. Aici v-am povestit fără echivoc despre acel episod. Dacă şi restul filmului este în aceeaşi notă, nu v-aş sfătui să vă pierdeţi timpul", a declarat Peskov într-o discuţie cu jurnaliştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.