Preşedintele peruan Pedro Castillo se află joi în detenţie la o bază de poliţie din Lima, a doua zi după demiterea şi arestarea sa într-o zi în care vicepreşedintele Dina Boluarte a fost învestită în fruntea ţării latino-americane, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a treia procedură de demitere l-a învins pe preşedintele de stânga. Castillo a anunţat dizolvarea Parlamentului care încerca să-l doboare, manevră considerată imediat drept „lovitură de stat” de multe personalităţi.

Venit la putere în iulie 2021, Pedro Castillo, în vârstă de 53 de ani, a fost „plasat în stare de arest”, a anunţat procurorul Marita Barreto. Imaginile l-au arătat pe şeful statului înlăturat stând într-un fotoliu, înconjurat de procurori şi poliţie.

Potrivit presei peruane, Castillo a fost apoi transferat cu elicopterul la o bază a forţelor speciale de poliţie din Lima, unde este de aşteptat să fie reţinut pentru maximum 15 zile. Procuratura a efectuat şi miercuri seară percheziţii la palatul prezidenţial.

O sursă judiciară a declarat pentru AFP că a fost deschisă o anchetă pentru „răzvrătire” împotriva lui Castillo, care a condus ţara doar şaptesprezece luni.

Aceasta se adaugă celorlalte şase anchete pentru corupţie sau trafic de influenţă care îl vizează, infracţiuni de care sunt acuzaţi şi membrii familiei sale şi anturajul său politic.

Demiterea sa pentru „incapacitate morală”, transmisă în direct la televiziune, a fost aprobată de 101 din 130 de parlamentari, dintre care 80 din opoziţie.

Într-un efort de ultimă oră de a-şi salva postul, fostul preşedinte anunţase dizolvarea parlamentului cu doar câteva ore înainte ca acesta să se întâlnească pentru a-şi decide soarta.

El a anunţat, de asemenea, instituirea unui „guvern de urgenţă excepţional” şi dorea „să convoace cât mai curând posibil un nou Congres cu puteri constitutive”. O manevră ignorată de Parlament şi larg denunţată de clasa politică.

Potrivit poliţiei, după eşecul încercării sale de dizolvare a parlamentului, Castillo a intenţionat să se refugieze în Ambasada Mexicului şi să solicite azil, dar a fost arestat înainte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.