Puternicul prim-ministru din Peru, Alberto Otarola, a demisionat, marţi, pe fondul acuzaţiilor de trafic de influenţă pentru a ajuta o tânără căreia i s-ar fi adresat cu afecţiune în înregistrări difuzate de mass-media, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Otarola a declarat reporterilor din Lima că, "în urma unei discuţii cu preşedintele republicii”, a luat decizia de a-şi prezenta demisia.

Otarola este un politician şi avocat experimentat care a acţionat ca şef de Cabinet al preşedintelui Dina Boluarte, care i-a ordonat să se întoarcă acasă dintr-o călătorie oficială în Canada după ce scandalul a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute.

Otarola, în vârstă de 57 de ani, este căsătorit şi are cinci copii.

La sfârşitul săptămânii, programul de televiziune Panorama a publicat ceea ce a spus că sunt înregistrări ale lui Otarola în conversaţie cu o femeie pe nume Yazire Pinedo, în vârstă de 25 de ani, care a obţinut două contracte în acest an, în valoare totală de 14.000 de dolari, pentru a face muncă de arhivă şi administrativă pentru guvern.

Într-una dintre înregistrări, un bărbat despre care se presupune că este prim-ministru îi spune: "Spune-mi, atunci, dragostea mea, ca să putem vorbi. Ştii că lucrurile astea sunt enervante, sunt o pacoste, dar ştii şi că te iubesc", referindu-se, se pare, la birocraţia pe care o implică licitaţia pentru un contract guvernamental.

Otarola a negat orice încălcare a legislaţiei peruane privind munca sau alte abateri.

"Înţeleg gravitatea circumstanţelor politice, dar repet că nu am făcut nimic ilegal", a declarat el luni pe X, fostul Twitter.

Biroul preşedintelui afirmase într-o declaraţie în cursul zilei de marţi că îl va asculta pe Otarola înainte de a decide ce va face.

Pinedo a declarat marţi că discuţiile scurse cu Otarola datează din 2021, înainte ca acesta să fie ministru, dar ea a recunoscut că a avut o scurtă "relaţie poate sentimentală" cu el.

Partidele de opoziţie, atât de dreapta, cât şi de stânga, au cerut demisia lui Otarola.

Procurorii au declarat că îl vor cerceta pentru un posibil conflict de interese şi "sponsorizare ilegală".

Boluarte, în vârstă de 61 de ani, a ajuns la putere în 2022, după ce preşedintele de stânga de atunci, Pedro Castillo, a încercat să dizolve Congresul şi să guverneze prin decret, ceea ce a dus la înlăturarea şi arestarea sa rapidă.

Au urmat proteste violente în mai multe oraşe pentru a cere demisia lui Boluarte şi organizarea de noi alegeri.

Represiunea care a urmat din partea forţelor de securitate s-a soldat cu aproape 50 de morţi, potrivit unei estimări a Human Rights Watch, care a acuzat autorităţile de execuţii extrajudiciare şi arbitrare.

După represiune au fost lansate mai multe proceduri judiciare pentru a investiga dacă Boluarte poartă vreo responsabilitate pentru aceste decese.

Boluarte este al şaselea preşedinte al Peru din martie 2018 şi prima femeie care ocupă această funcţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.