Locuinţa preşedintei peruane Dina Boluarte a fost percheziţionată sâmbătă, în cadrul unei anchete privind îmbogăţirea ilicită care are legătură cu ceasuri de lux pe care femeia este suspectată că nu le-a declarat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sediul guvernului a fost, de asemenea, percheziţionat "în conformitate cu ordinul judecătoresc", a declarat presei colonelul de poliţie Harvey Colchado, fără a preciza dacă au fost confiscate obiecte.

Într-un scurt mesaj pe reţeaua X, preşedinţia peruană a precizat că operaţiunea la sediul guvernului s-a desfăşurat "normal şi fără incidente".

Ofiţerii de poliţie au intrat în casa preşedintei Boluarte din Surquillo, la est de Lima, la scurt timp după miezul nopţii, forţând uşa cu o rangă, potrivit imaginilor de televiziune.

Alte imagini arată cum poliţiştii înconjoară locuinţa acesteia şi formează o barieră umană pentru a împiedica traficul auto pe străzile adiacente.

Potrivit unui document al poliţiei obţinut de AFP, aproximativ patruzeci de ofiţeri şi magistraţi au fost mobilizaţi "pentru a percheziţiona casa şi a confisca ceasuri Rolex". Sediul guvernului a fost percheziţionat câteva ore mai târziu.

Premierul peruan Gustavo Adrianzén (centru-dreapta) a denunţat în faţa presei "un atac intolerabil la adresa demnităţii preşedinţiei republicii şi a naţiunii pe care o reprezintă".

Potrivit guvernului, în momentul percheziţiilor Boluarte se afla la reşedinţa sa din Palatul Guvernului. Preşedinta va continua să "colaboreze cu procuratura", a precizat Adrianzén pe X.

Intervenţia poliţiei a fost efectuată la cererea Parchetului, după ce acesta din urmă a respins cererea lui Boluarte de a amâna o înfăţişare la care urma să prezinte colecţia de ceasuri şi dovada de cumpărare a acestora.

În eventualitatea unei urmăriri penale, preşedinta peruană nu poate, conform Constituţiei, să fie judecată înainte de iulie 2026, când îi expiră mandatul.

Scandalul ceasurilor Rolex a izbucnit după ce un site local de ştiri, La Encerrona, a publicat la 15 martie o serie de fotografii care o arată pe Boluarte purtând diverse ceasuri de lux în timp ce se afla în guvern în 2021 şi 2022.

La 19 martie, procuratura a anunţat deschiderea unei anchete preliminare privind "îmbogăţirea ilicită şi nedeclararea utilizării ceasurilor Rolex".

În replică, Boluarte a declarat că are "mâinile curate" şi că deţine un singur ceas, un model vechi cumpărat cu economiile sale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.