Două persoane au murit şi cel puţin alte cinci au fost rănite, duminică, în Peru, în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintei Dina Boluarte, venită la putere după demiterea şi arestarea lui Pedro Castillo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta, la Cajamarca, Arequipa, Tecna, Andahuaylas, Cusco şi Puno, cerând eliberaarea fostului şef de stat şi noi alegeri şi îndemnând la o grevă naţională.

“Regretăm moartea a două persoane şi faptul că mai mulţi oameni au fost răniţi în confruntări. Îi cer populaţiei să rămână calmă”, a declarat ministrul de Interne, Cesar Cervantes, la scurt timp după ce poliţia anunţase un prim bilanţ: o persoană decedată (o adolescentă) şi cinci răniţi.

"Viaţa niciunui peruan nu merită să fie sacrificată pentru interese politice. Reiterez apelul meu la dialog şi la renunţarea la violenţă”, a notat pe Twitter preşedinta Dina Boluarte.

Sâmbătă, violenţe la Andahuaylas s-au soldat cu 20 de răniţi (16 civili şi patru poliţişti). Duminică aau avut loc din nou violenţe: manifestanţii au aruncat cu pietre către forţele de ordine, iar poliţiştii au folosit gaze lacrimogene.

Andahuaylas este regiunea de origine a Dinei Boluarte, considerată “trădătoare” de partizanii preşedintelui demis.

În Huuancabamba, secţia de poliţie a fost incendiată.

La Lima, au manifestat în faţa Congresului cel puţin o mie de oameni, care au scandat: “Castillo, nu eşti singur, oamenii te susţin!” şi au afişat mesaje prin care acuză Congresul şi pe Dina Boluarte că sunt “şobolani corupţi”. Protestatarii au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

Sindicatele agrare şi organizaţiile sociale ţărăneşti şi indigene au făcut apel, duminică, la o "grevă pe termen nelimitat" începând de marţi, respingând Congresul şi cerând alegeri anticipate şi o nouă Constituţie.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.