Peru se confruntă cu o epidemie denga - care a ucis deja şapte oameni - şi a îmbolnăvit alţi 12.000 de la începutul lui 2021, cu o treime mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a lui 2020, a anunţat Ministerul peruan al Sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total ”12.125 de cazuri de denga au fost înregistrate în ţară, inclusiv şapte decese”, arată date din prima săptămână a lui martie, a anunţat Centrul Naţional peruan de Epidemiologie de la Ministerul Sănătăţii, care a lansat o alertă epidemiologică.

Alerta a fost lansată don cauza unei creşteri cu 34% a cazurilor de denga, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit autorităţilor sanitare.

Epidemia denga afectează o treime din ţară - inclusiv capitala -, unde autorităţile au procedat la fumigaţii, pentru a elimina ţânţarul Aedes Aegypti, vonovat de răspândirea denga, zika şi chikungunya.

”Există cazuri de denga confirmate şi echipe care acţionează pentru a opri focarul” epidemiologic la Lima, a anunţat la postul de radio RPP adjunctul ministrului Sănătăţii Percy Minaya.

În regiunea amazoniană Madre de Dios, la frontiera cu Brazilia şi Bolivia, incidenţa epidemiei este de 456 de cazuri la 100.000 de locuitori -cea mai mare în ţară.

În 2020, 88 de persoane au murit din cauza denga, potrivit autorităţilor.

Denga, chikungunya şi zika sunt trei boli infecţioase tropicale aflate în plină expansiune.

Denga se caracterizează prin febră puternică şi dureri musculare şi riscul unor hemoragii grave, care pot conduce la moarte.

În Peru, boala a fost depistată în 1984, după care a devenit epidemică.

Potrivit Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), care face parte din OMS, America Latină şi Caraibele se confruntă cu o creştere regulată a cazurilor, începând din 2019.

Această alertă de denga intervine în timp ce Peru, o ţară sud-americană cu 33 de milioane de locuitori, se confruntă cu al doilea val covid-19, deosebit de virulent, spitale saturate şi penurii recurente de oxigen.

Peru a înregistrat peste 1,4 milioane de contaminări cu noul coronavirus şi peste 50.000 de morţi din cauza covid-19.

Lima a reimpus o carantină la nivel naţional de Paşte, într-o încercare de a opri răspândirea covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.