Vulcanul Şiveluci a erupt marţi dimineaţa devreme în regiunea Kamceatka, din Extremul Orient rus, aruncând cenuşă până la 20 de kilometri înălţime, potrivit filialei locale a Institutului de Geofizică al Academiei de Ştiinţe a Rusiei (RAS), relatează CNN. A fost emisă o avertizare de pericol "cod roşu" pentru aviaţie, cel mai înalt nivel, şi există riscul ca fluxurile de lavă fierbinte să blocheze drumurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fluxurile de lavă topită se pot deplasa până la 20 de kilometri şi pot bloca autostrada Petropavlovsk-Kamceaţki-Ust-Kamceaţki", a precizat institutul, potrivit TASS.

Fluxurile de lavă s-au rostogolit de pe vulcan, topind zăpada, iar autorităţile au avertizat că sunt posibile formarea unor torente de noroi de-a lungul autostrăzii din apropiere. Satele din jur au fost acoperite de un strat de cenuşă de până la 8,5 centimetri, cel mai mare din ultimii 60 de ani.

Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamchatka (KVERT) a emis o alertă cod roşu pentru aviaţie, spunând că "activitatea în curs de desfăşurare ar putea afecta aeronavele internaţionale şi cele care zboară la joasă înălţime".

Activitatea seismică a fost raportată pentru prima dată marţi în jurul orei locale 12:54 a.m. (luni, 15:54, ora României), dar vulcanul încă erupea aproape 15 ore mai târziu.

Videoclipurile postate pe reţelele sociale din regiune arată un nor negru imens pe cer şi cenuşă care acoperă drumurile şi maşinile din oraşul Ust-Kamceaţki, aflat la aproximativ 90 de kilometri de vulcan. Imaginile arată cu norul se extinde rapid deasupra pădurilor şi râurilor din Orientul Îndepărtat, iar satele sunt acoperite de cenuşă.

Potrivit datelor din satelit, dimensiunea norului de cenuşă măsoară 400 pe 250 de kilometri şi s-a răspândit la vest şi la sud de vulcan, a precizat Institutul de Geofizică.

Unele şcoli din peninsulă, situată la aproximativ 6.800 km est de Moscova, au fost închise, iar locuitorilor li s-a ordonat să rămână în casă, a declarat şeful regiunii municipale Ust-Kamceaţki, Oleg Bondarenko, într-o postare pe Telegram, relatează Reuters.

Şiveluci este unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Rusia şi existau semne că va erupe de cel puţin un an.  A avut aproximativ 60 de erupţii substanţiale în ultimii 10.000 de ani, ultima erupţie majoră fiind în 2007. Vulcanul are două părţi principale, dintre care cea mai mică - un vârf de 2.800 de metri - a fost extrem de activă în ultimele luni. Celălalt vârf al vulcanului, mai înalt, are 3.283 de metri.

Aproximativ 300.000 de persoane trăiesc în vasta peninsulă rusă Kamceatka din Oceanul Pacific, aflată la nord-est de Japonia.

Specialiştii spun că probabil că vulcanul se va calma acum, dar există în continuare posibilitatea de a emana alţi nori mari de cenuşă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.