Percheziţii au avut loc vineri în locuinţe şi la birouri în Germania, în cadrul anchetei cu privire la atentatul de la Viena, a anunţat poliţia criminală germană BKA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetări au loc în trei localităţi situate în nordul Germaniei, la Osnabrueck, Kassel şi Pinneberg, în locuri care aparţin unor persoane care ”nu sunt suspectate de implicare în atac”, a anunţat pe Twitter Biroul Federal al Poliţiei Criminale (Bundeskriminalamt, BKA), precizând că ”pot exista legături cu presupusul asasin”.

”Nimic nu sugerează, pentru moment, că cele patru persoane vizate de măsurile de azi au participat la atac, dar noi credem că ele au legături cu presupusul atacator”, scrie pe Twitter BKA.

Operaţiunea a fost lansată la cererea autorităţilor austriece, a precizat BKA.

Revista germană Der Spiegel dezvăluie că atacatorul, un austro-macedonean de 20 de ani, şi-a făcut contacte în Germania pe când încerca să ajungă în Siria, în 2018, pentru a intra în gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Investigaţii au loc de asemenea în Elveţia - unde doi bărbaţi, în vârstă de 18 şi 24 de ani, au fost arestaţi săptămâna aceasta.

Ei erau cunoscuţi justiţiei în proceduri penale legate de terorism.

Bărbatul în vârstă de 20 de ani, Kujtim Fejzulai, care a deschis focul luni seara în centrul Vienei, a ucis patru persoane şi a rănit 22 de persoane.

El a fost ucis de poliţie, care l-a împuşcat, iar un glonţ i-a perforat plămânul.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

OPT DEŢINUŢI îN AUSTRIA, CUNOSCUŢI JUSTIŢIEI PRIN INFRACŢIUNI TERORISTE

Pe de altă parte, opt dintre cele 16 persoane arestate în Austria în urma atentatului de la Viena au fost condamnate, în trecut, cu privire la infracţiuni cu caracter terorist, potrivit Guvernului autriac, în contextul în care ancheta se extinde în Elveţia şi Germania.

Patru dintre persoanele arestate au fost condamnate cu privire la fapte de natură teroristă, alte două cu privire la violenţe, iar alte două cu privire la tentative de crime de onoare, a precizat într-o conferinţă de presă, joi, ministrul de Interne Karl Nehammer, la o zi după dezvăluiri cu privire la eşecul serviciilor austriece de informaţii.

”Am cooperat strns cu FBI”, care a furnizat ”informaţii preţioase”, a declarat ministrul, fără să facă alte precizări.

Dosarul are ramificaţii în Elveţia, unde au fost arestaţi doi bărbaţi, în vârstă de 18 şi 24 de ani, cunoscuţi de asemenea justiţiei în proceduri penale cu legători cu terorismul.

Agenţia europeană de poliţie Europol a trimis doi agenţi la Viena.

Sute de vienezi s-au adunat joi seara la locul atacului armat, la un priveghi cu lumânări, inclusivi membri tineri ai unor organizaţii evreieşti şi musulmane.

Imami şi rabini au participat joi la un marş tăcut împreună cu arhiepiscopul Vienei Christoph Schönborn, în memoria victimelor.

În atac au fost ucişi un tânăr în vârstă de 21 de ani, dar şi o studentă germană în vârstă 24 de ani care s-a înscris la Universitatea de Arte Aplicate de la Viena şi care lucra ca ospătărită în timpul liber. Atacatorul a ucis, de asemenea, un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o femeie în vârstă de 44 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.