O dronă lansată de Iran a lovit, sâmbătă, un petrolier chimic în Oceanul Indian, potrivit armatei americane, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentagonul a precizat că nava Chem Pluto a fost lovită la "200 de mile nautice (370 km) de coasta Indiei" la ora locală 10:00 (06:00 GMT).

Un incendiu la bordul navei a fost stins. Nu s-au înregistrat victime.

Iranul nu a făcut niciun comentariu. În ultima vreme, a avut loc o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra navelor din Marea Roşie de către rebelii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran.

În altă ordine de idei, Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a declarat că sâmbătă "două rachete balistice anti-navă Houthi au fost lansate în rutele internaţionale de navigaţie din sudul Mării Roşii din zonele controlate de rebelii huthi în Yemen. Nicio navă nu a raportat că a fost afectată de rachetele balistice".

De asemenea, a precizat că nava de război USS Laboon care patrula în zonă "a doborât patru drone aeriene fără pilot provenind din zonele controlate de rebelii huthi în Yemen, care se îndreptau" spre nava americană.

Mai târziu în aceeaşi zi, un petrolier de ţiţei a raportat că a fost lovit de o dronă houthi în sudul Mării Roşii, în timp ce un alt petrolier a fost aproape de a fi lovit.

Rebelii, care controlează o mare parte din Yemen, susţin că vizează navele legate de Israel din cauza războiului continuu din Gaza.

Multe grupuri mari de transport maritim global au suspendat operaţiunile în Marea Roşie din cauza riscului crescut de atacuri.

Pentagonul a precizat că Chem Pluto a fost lovit de "o dronă de atac unidirecţională trasă din Iran".

Acesta a precizat că era "un petrolier chimic sub pavilion liberian, deţinut de japonezi şi operat de Olanda".

Anterior, firma de securitate maritimă Ambrey a declarat că nava avea legătură cu Israelul şi se îndrepta din Arabia Saudită spre India.

Incidentul a avut loc la 200 de mile marine la sud-vest de oraşul Veraval, în statul indian Gujarat, potrivit United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Ambrey a declarat că evenimentul, care este primul de acest fel atât de departe de Marea Roşie, s-a încadrat într-o zonă pe care firma o consideră "zonă de ameninţare sporită" pentru dronele iraniene.

Marina indiană a trimis un avion şi nave de război pentru a oferi asistenţă.

Anterior, sâmbătă, SUA au acuzat Iranul că este "profund implicat" în planificarea operaţiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

Purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale, Adrienne Watson, a declarat că acest lucru este "în concordanţă cu sprijinul material pe termen lung şi încurajarea de către Iran a acţiunilor destabilizatoare ale huthi în regiune".

Ulterior, un comandant al Gardienilor Revoluţiei iraniene a avertizat că va forţa închiderea altor căi navigabile decât Marea Roşie dacă "America şi aliaţii săi vor continua să comită crime" în Gaza.

Generalul de brigadă Mohammad Reza Naqdi a declarat că acestea ar putea include Marea Mediterană şi Strâmtoarea Gibraltar - dar nu a oferit detalii despre cum se va întâmpla acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.