Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis o directivă care prevede mai multe iniţiative pentru contracararea Chinei, au spus miercuri oficiali ai Statelor Unite, dar au fost oferite puţine detalii despre modul în care vor fi diferite de eforturile aflate în desfăşurare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au plasat contracararea Chinei în centrul politicii lor de securitate naţională, în ultimii câţiva ani, ambele ţări fiind în conflict în probleme de la tehnologie şi drepturile omului până la activităţile militare chineze în disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Directiva este rezultatul recomandărilor făcute de un grup de lucru al Pentagonului care a fost înfiinţat în februarie de preşedintele Joe Biden.

"Această directivă a secretarului Apărării se referă la punerea în ordine a Departamentului şi asigurarea faptului că respectă prioritizarea declarată a Chinei", a declarat un înalt oficial al apărării,.

Un comunicat al Pentagonului arată că iniţiativele vor îmbunătăţi capacitatea armatei de ”a revitaliza reţeaua noastră de aliaţi şi parteneri, a spori descurajarea şi a accelera dezvoltarea de noi concepte operaţionale”.

Detalii specifice despre aceste iniţiative sunt puţine.

Luna trecută, bugetul de apărare al administraţiei Biden a cerut transferul a miliarde de dolari de la cheltuieli pentru sisteme vechi la plăţi destinate modernizării armatei, pentru a descuraja China.

Peste 5 miliarde de dolari vor fi cheltuiţi pentru Iniţiativa de Descurajare în Pacific, creată pentru a contracara China, concentrată pe concurenţa din Indo-Pacific, cu scopul de a spori pregătirea SUA în regiune prin finanţarea radarelor, a sateliţilor şi a sistemelor de rachete. Bugetul a fost criticat de parlamentari şi experţi deoarece nu se concentrează suficient asupra riscurilor pe termen scurt provenite din China.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.