Vicepreşedintele american Mike Pence a vizitat vineri, împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump Jared Kushner, fostul lagăr nazist de exterminare Auschwitz, transformat în memorial, unde a văzut un vagon de tren, crematorii şi părul unor victime, tot atâtea mărturii copleşitoare ale răului ce a cuprins Europa secolul trecut, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este prima vizită a lui Pence, un creştin conservator, în locul în care forţe naziste au ucis 1,1 milioane de persoane, majoritatea evrei, dar şi polonezi şi romi între alţii, în timpul ocupaţiei naziste a Europei de Est, în cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pence şi soţia sa, Karen, au fost însiţiţi de către Andrzej Duda şi Prima Doamnă poloneză Agata Kornhauser-Duda.

Ei şi-au început vizita intrând pe jos pe poarta pe care scrie “Arbeit Macht Frei” (”munca te eliberează”). Ei s-au oprit şi s-au întors şi au pozat pentru jurnalişti.

Pence a vizitat o sală în care este expus păr uman şi lucruri personale ale victimelor, după care a depus o jerbă de flori la Zidul Morţii, în curte, unde erau executaţi deţinuţii. Multe dintre persoanele executate aici au fost polonezi din cadrul Rezistenţei faţă de ocupaţie.

Cele două cupluri au depus jerbe împreună. Cuplul Pence s-a ţinut de mână, iar vicepreşedintele a aşezat o banderolă cu mesajul ”din partea poporului Statelor Unite ale Americii”.

Kushner a făcut parte dintr-un al doilea grup, care s-a apropiat după aceea de zid şi a depus jerbe.

În a doua parte a vizitei, ei au vizitat lagărul vecin Birkenau, locul unde au fost asasinaţi evrei din întreaga Europă. Pence a îngehunchiat şi şi-a înclinat capul, punând o mână pe un vagon roşu, pe o linie pe care erau aduşi la moarte evrei.

Cele două cupluri au depus, de asemenea, lumânări la un memorial dedicat victimelor Holocaustului, unde Pence a purtat o kippa evreiască. Marele rabin al Poloniei a spus o rugăciune pentru morţi.

Pence a vizitat lagărul la o zi după ce a vizitat, de asemenea, locuri de comemorare a suferinţei îndurate de evrei şi poporul polonez la Varşovia în timpul războiului.

Această vizită are loc în contextul în care Pence a acuzat Marea Britanie, Franţa, Germania şi întreaga Uniune Europeană că încearcă să ocolească sancţiunile americane impuse Iranului şi a îndemnat UE să urmeze exemplul administraţiei Trump şi să se retragă din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena.

În discursul pe care l-a susţinut la Conferinţa de la varşovia privin Orientul Mijlociu, Pence a acuzat Iranul că promovează în mod deschis alt Holocaust”.

Pence se află într-un turneu de patru zile în Europa, în care s-a întâlnit cu militari polonezi şi americani în Polonia şi a participat la Conferinţa de la Varşovia privind Orientul Mijlociu, care s-a încheiat joi. Ultima etapă a turneului său este Conferinţa Securităţii de la Munchen, în Germania.

Kushner, un consilier de rang înalt al lui Trump în probleme legate de Orientul Mijlociu, i-a informat pe participanţi la Congerinţa de la Varşovia cu privire la un plan de pace israeliano-palesrinian. Niciun detaliu al planului nu a fost făcut public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.