Vicepreşedintele american Mike Pence a încercat sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, să liniştească Europa că Statele Unite vor susţine NATO, deşi caută noi metode de a coopera cu Rusia, relatează Reuters. Discursul a fost primit cu puţine aplauze din partea aliaţilor europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul său discurs de politică externă ca vicepreşedinte, Pence le-a spus liderilor şi miniştrilor europeni că a vorbit în numele lui Trump atunci când a promis un angajament “fără ezitare” faţă de alianţa militară.

Evocând o călătorie a sa în Berlinul de Vest, din timpul Războiului Rece, Pence a declarat că noul Guvern american va respecta ordinea de după Al Doilea Război Mondial.

“Aceasta este promisiunea preşedintelui Trump: vom sta alături de Europa astăzi şi în fiecare zi, pentru că suntem legaţi de aceleaşi idealuri nobile – libertate, democraţie, justiţie şi stat de drept”, a subliniat vicepreşedintele.

Deşi invitaţii au ascultat cu atenţie, Pence nu a primit prea multe aplauze, cu excepţia momentului în care şi-a declarat angajamentul faţă de NATO.

Vicepreşedintele SUA a avertizat aliaţii că trebuie să îşi plătească partea pentru a susţine NATO, notând că mulţi nu se află “pe o cale clară sau credibilă” în acest sens.

El a adoptat un ton mai dur decât secretarul american al Apărării, James Mattis, care a transmis un mesaj similar, dar mai nuanţat la Bruxelles, săptămâna aceasta.

De asemenea, el a cerut Moscovei să onoreze acordurile de pace de la Minsk şi să reducă violenţele din estul Ucrainei.

“Să ştiţi acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar în timp ce căutăm teren comun nou, care, după cum ştiţi, preşedintele Trump crede că poate fi găsit”, a adăugat el.

Declaraţiile contradictorii ale lui Trump privind NATO, scepticismul faţă de acordul nuclear cu Iranul, din 2015 şi un aparent dispreţ faţă de viitorul Uniunii Europene au făcut Europa să se teamă în privinţa rolului SUA ca gardian al Occidentului.

Oficialii europeni au declarat pentru Reuters, la Munchen, că există încă îndoieli în legătură cu direcţia în care se îndreaptă administraţia Trump, în special după ce senatorul american John McCain a declarat vineri că echipa preşedintelui este în haos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.