Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a dat vineri undă verde trimiterii actului inculpării lui Donald Trump în Senat, un pas esenţial în deschiderea procesului în vederea destituirii locatarului Casei Albe, cerând un vot în acest sens ”săptămâna viitoare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democraţii şi republicanii s-au angajat într-o înfruntare dură după inculparea, la 18 decembrie, a lui Donald Trump de către majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor de ”abuz de putere” şi ”obscrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului” în scandalul ucrainean.

Un proces urmează să fie organizat în Senat, în care republicanii sunt majoritari, în vederea destituirii sau nu a acestuia. Având în vedere susţinerea largă de care dispune în tabăra sa, Donald Trump ar urma să fie achitat.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei, a aşteptat peste trei săptămâni înainte să iniţieze trimiterea actului inculpării în Senat, o condiţie esenţială în vederea deschiderii procesului.

În contextul în care republicanii acuză un scandal de mai multe zile, ea a anunţat, într-o scrisoare adresată grupului parlamentar democrat, că i-a cerut preşedintelui democrat al Comisiei Juridice ”să fie pregătit” să organizeze un vot, în sesiune plenară, ”săptămâna viitoare”.

Este vorba despre ”o rezoluţie privind numirea liderilor” democraţi care să fie însărcinaţi să preia rolul de procurori ”şi trimiterea actului inculpării în Senat”.

Pelosi se întâlneşte marţi cu congresmeni pentru a discuta despre ”cum să procedăm în continuare”.

”După o săptămână de presiuni puternice (...), Nancy Pelosi a cedat în sfârşit”, a reacţionat senatorul republican Josh Hawley.

În pofida câtorva voci discordante în rândul democraţilor, Nancy Pelosi este larg susţinută în strategia sa de aşteptare, care a permis să apară ”noi informaţii” în presă, spune ea în scrisoare.

Democraţii îl acuză pe Donald Trump de faptul că a abuzat de puterea pe care o deţine prin faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, un potenţial rival în alegerile prezidenţiale, în noiembrie. Denunţând o ”mascaradă”, miliardarul spune că este nevinovat.

Prin inculparea sa, Camera Reprezentanţilor îl consideră pe ”preşedinte vinovat de faptul că a cerut unui Guvern străin să intervină în alegerile din 2020 în interes personal şi politic”, scrie Nancy Pelosi.

”Toţi senatorii au de-acum de ales între a fi loiali preşedintelui şi Constituţiei”, continuă ea. ”Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.