Arabia Saudită a dezminţit acuzaţiile "nefondate" de spionaj după publicarea unei anchete şoc care afirmă că mai multe ţări au folosit aplicaţia israeliană Pegasus pentru a supraveghea în special jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului. Preşedintele Franţei, al cărui telefon mobil ar fi fost ţintă în acest caz, a convocat joi dimineaţă un "consiliu excepţional", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un responsabil a dezminţit acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora o entitate a regatului ar fi folosit un software pentru a supraveghea comunicaţiile", a indicat agenţia de presă oficială SPA în noaptea de miercuri spre joi, fără a preciza numele aplicaţiei în chestiune. 

Potrivit acestei surse, al cărui nume şi statut nu au fost precizate, "aceste acuzaţii sunt nefondate", şi Arabia Saudită "nu aprobă astfel de practici", a adăugat SPA. 

Arabia Saudită se numără printre ţările în care Pegasus ar fi fost folosită pentru a spiona jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului sau chiar şefi de companii, conform unei anchete publicate săptămâna trecută de un concorţiu format din 17 mass-media internaţionale, printre care cotidianele Le Monde, The Guardian şi The Washington Post. 

Firma israeliană NSO comercializează aplicaţia Pegasus care, dacă este introdusă într-un smartphone permite recuperarea de mesaje, fotografii, contacte şi chiar se pot asculta apelurile proprietarului. 

NSO, în mod regulat acuzată că face jocurile regimurilor autoritare, asigură că aplicaţia sa este folosită doar pentru a obţine informaţii contra reţelelor criminale sau teroriste.                

Arabia Saudită conduce o represiune contra disidenţilor şi militanţilor pentru drepturile omului, în special după ce prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane a preluat puterea de facto în 2017. 

Regatul este în mod frecvent acuzat că îşi urmăreşte opozanţii pe reţelele de socializare. 

Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat doi foşti angajaţi ai reţelei sociale Twitter că spionează în numele guvernului saudit.

Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron ia în serios cazul Pegasus şi a constituit joi dimineaţă un Consiliu de apărare "excepţional dedicat cazului Pegasus şi problemei securităţii cibernetice", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Gabriel Attal la France-Inter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.