Spaniolii votează duminică în alegeri municipale şi regionale considerate o repetiţie generală înaintea alegerilor legislative de la sfârşitul acestui an, în care sondajele preconizează o înfrângere a premierului socialist Pedro Sanchez şi o revenire la putere a dreptei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi se îcnid la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Primele rezultate sunt aşteptate către ora locală 22.00 (23.00, ora României), deoarece nu se fac sondaje la ieşirea de la urne.

Premierul Pedro Sánchez a votat, împreună cu soţia sa, puţin înainte de ora locală 9.30 (10.30, ora României), la o secţie de votare din Madrid.

În total 35,5 milioane de spanioli votează în alegeri municpale în toate cele 8.131 de muncipalităţi spaniole, iar în alegeri regionale votează doar 18,3 milioane de spanioli, în alegeri privind adunări şi executive în 12 dintre cele 17 regiuni autonome.

”Dacă stânga obţine un rezultat mai bun decât cel prevăzut şi reuşeşte să păstreze majoritatea guvernelor regionale aflate în joc (...), asta va însemna că alegerile legislative vor fi foarte strânse şi-i vor prevesti şanse de a rămâne la putere” la sfârşitul anului, estimea într-un studiu publicat săptămâna aceasta un analist de la centrul de reflecţie Eurasiagroup, Federico Santi.

Însă dacă sondajele - care preconizează un avans al dreptei - au dreptate, succese în regiuni îi vor furniza liderului principalului partid de opoziţie, Alberto Nunez Feijoo, preşedintele Partidului Popular (PP, conservator) ”impulsul” necesar să obţină o victorie în alegerile legialtive din toamnă, afirmă Santi.

Premier din 2018, Sanchez abordează acest dublu scrutin cu mai multe handicapuri - uzura puterii, o reluare a inflaţiei, în pofida faptului că în Spania este mai mică decât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), şi o scădere puternică a puterii de cumpărare care a decus din aceasta.

VULNERABIL

Feijoo a făcut totul pentru a transforma aceste alegeri într-un referendum naţional cu privire la Pedro Sanchez, pe care-l prezintă drept înfeudat în extrema stângă, dar şi în partidele separatiste basc şi catalan, de care Guvernul său minoritar depinde în Parlament pentru a-şi trece reformele.

”Tocmai le-am cerut voturile spaniolilor care vor să pună capăt «sanchhismului» începând din această duminică”, a tunat Feijoo vineri seara, la madrid, în ultimul său miting electoral, folosinf termenul pe care l-a forjat pentru a descrie politica premierului.

Sanchez a făcut campanie asupra bilanţului propriului Guvern, mai ales în domeniul economic şi în cele ale luptei împotriva secetei şi gestionării apei - o temă tot mai centrală în Spania.

”Politicile social-democrate se potrivesc mai bine Spaniei decât politicle neoliberale, (pentru că) noi gestionăm mult mai bine economia”, a subliniat el vineri seara, încheindu-şi campania la Barcelona (nord-est).

Sanchez este cu atât mai vulnerabil cu cât, în cele 12 regiuni care-şi schimbă adunările, socialiştii conduc zece, fie direct, fie ca membri ai unei coaliţii.

De numărul de regiuni pe care PP va reuşi să le smulgă PSOE va depinde percepţia opiniei publice că Feijoo a învins - sau nu - în această primă manşă, şi că instalarea sa la La Moncloa, sediul preşedinţiei Guvernului, la sfârşitul anului, este ineluctibilă.

Feijoo mizează, astfel, la rândul său, foarte puternic.

FRAUDĂ

El are, la rândul său, probleme.

Principala sa problemă este Vox, un partid de extremă dreapta care constituie a treia forţă în Parlament şi a cărui ambiţie este să devină un partener indispensabil PP în guvernarea regiunilor, iar apoi la nivel naţional.

Începând de anul trecut, PP şi Vox guvernează împreună în Castilia şi Leon, o regiune în care nu au loc alegeri duminică.

Conştient de faptul că alegerile legislative se vor câştiga la centru, Feijoo a depus eforturi, de când se află la conducerea PP, în urmă cu un an, să prezinte imaginea unui partid moderat, aşadar care ţine Vox la distanţă.

Un scor bun al Vox în prea multe regiuni ar fi, aşadar periculos pentru el.

Campania, care s-a încheiat vineri seara, a fost marcată în ultimele zile de mai multe scandaluri de fraudă - presupuse cumpărări de voturi prin corespondenţă, în care au fost acuzaţi în principal aleşi socialişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.