Un american a fost condamnat miercuri la aproape 20 de ani de închisoare pentru că a complotat, împreună cu un complice condamnat cu o zi înainte la 16 ani de închisoare, pentru răpirea guvernatoarei statului Michigan, Gretchen Whitmer, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barry Croft, în vârstă de 47 de ani, este ultimul acuzat condamnat de justiţia federală americană în acest caz descoperit chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 2020.

Cu o lună înainte de acest scrutin tensionat, autorităţile au anunţat arestarea unor activişti ai unui grup de extremă dreapta acuzaţi că au încercat să o atace pe guvernatoarea Gretchen Whitmer. Potrivit actului de acuzare, bărbaţii o acuzau pe democrată că este o "dictatoare" din cauza restricţiilor Covid şi puseseră la cale un plan ca să o răpească pentru a o "judeca".

Aceştia au supravegheat zona din jurul casei sale de vacanţă şi au făcut fotografii unui pod pe care intenţionau să îl arunce în aer ca diversiune în timpul răpirii.

Doi dintre cei arestaţi au pledat "vinovat" în 2021 şi au fost condamnaţi la patru ani, respectiv doi ani şi jumătate de închisoare.

Procesul celorlalţi, care au pledat "nevinovat", a debutat la începutul acestui an. Cei patru acuzaţi au susţinut au fost păcăliţi de agenţi sub acoperire ai poliţiei federale şi de informatori ca să acţioneze, să se antreneze şi să se înarmeze.

Doi dintre ei au fost achitaţi în aprilie, iar juraţii nu au reuşit să se pună de acord în cazul lui Barry Croft şi a lui Adam Fox, care au fost prezentaţi ca fiind liderii grupului.

Ca urmare, procurorii au decis să declanşeze un nou proces în luna august pentru cei doi inculpaţi. De data aceasta, juriul i-a găsit vinovaţi în mai puţin de opt ore de deliberări.

În urma verdictului, Adam Fox, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat marţi la 16 ani de închisoare, iar Barry Croft, "liderul spiritual" al grupului, potrivit acuzării, la 19 ani şi jumătate.

În paralel, sistemul judiciar al statului Michigan a lansat, la rândul său, propria urmărire penală, iar trei membri ai grupului au fost recent condamnaţi de un tribunal din acest stat la pedepse cuprinse între 7 şi 12 ani de închisoare.

În 2020, arestarea acestor activişti a ilustrat ameninţarea tot mai mare reprezentată de miliţiile radicale de dreapta, care a fost confirmată ulterior de asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, în care au fost implicaţi membri ai unor grupări radicale precum Oath Keepers şi Proud Boys.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.