Paza de Coastă a SUA a anunţat că urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor din Hawaii, în apele internaţionale, în timp ce tensiunile dintre Washington şi Moscova rămân în continuare la cote ridicate din cauza războiului din Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ultimele săptămâni, Paza de Coastă a SUA a continuat să monitorizeze o navă rusă, despre care crede că este o navă de colectare de informaţii, în largul coastelor insulelor Hawaii", a declarat USCG într-un comunicat de presă.

Paza de Coastă a precizat că situaţia nu este una neobişnuită, dar monitorizează atent nava. "În condiţiile în care navele militare străine pot tranzita liber prin zona economică exclusivă a SUA, conform legilor internaţionale obişnuite, navele militare sub pavilion străin au fost adesea observate operând şi zăbovind în zona de intervenţie a Districtului 14 al Gărzii de Coastă", se arată în comunicat.

Nu este prima dată când presupuse nave de spionaj ale Rusiei navighează în largul coastelor Statelor Unite. În 2019, o navă de spionaj rusă a fost observată în largul coastei de sud-est a Statelor Unite operând în ceea ce doi oficiali americani au descris pentru CNN ca fiind o "manevră nesigură". Acţiunile navei ruseşti de supraveghere Viktor Leonov, care naviga în largul coastelor Carolinei de Sud şi ale Floridei, au fost considerate nesigure deoarece nu folosea luminile de funcţionare pe vreme cu vizibilitate redusă şi nu răspundea la încercările navelor comerciale de a comunica, pentru a evita eventualele accidente.

Paza de Coastă americană a precizat în comunicat că va continua să se coordoneze cu partenerii din cadrul Departamentului Apărării, oferind actualizări privind mişcările şi activităţile navelor străine, şi va răspunde în mod corespunzător, semnalându-şi prezenţa, pentru a încuraja respectarea normelor maritime internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.