Cetăţeanul american Paul Whelan, un fost puşcaş marin încarcerat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj despre care Statele Unite spun că sunt false, apare într-o înregistrare video rară difuzată luni de Russia Today (RT), un canal de ştiri susţinut de Kremlin, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestat în 2018 în Rusia, Whelan a fost declarat vinovat de spionaj în 2020 şi condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie penală din Mordovia, o regiune rusă renumită încă din perioada sovietică pentru închisorile sale.

El a negat acuzaţiile, iar administraţia Biden l-a desemnat pe Whelan ca fiind "deţinut pe nedrept", un termen juridic care înseamnă că acuzaţiile sunt nefondate şi că a fost vizat în primul rând pentru că este cetăţean american, ceea ce îl face eligibil pentru un eventual schimb de deţinuţi între cele două ţări.

Îmbrăcat în uniforma neagră a închisorii şi pe cap cu o şapcă, Whelan apare în diferite zone ale închisorii alături de alţi deţinuţi. În unele imagini foloseşte o maşină de cusut, în altele este surprins în timp ce se află la cantină.

"Astăzi a fost prima dată când am văzut cum arată cu adevărat din iunie 2020", a declarat fratele său, David Whelan, într-un e-mail. El a spus că Russia Today s-a prezentat în închisoare încă din luna mai pentru a-l filma pe Whelan şi, când acesta a refuzat să participe, personalul închisorii s-a răzbunat pe el. În videoclip, Whelan spune de altfel unei persoane că nu îi va răspunde la întrebări.

Administraţia Biden a efectuat două schimburi de deţinuţi cu Rusia, pe fondul relaţiilor bilaterale îngheţate din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, dar Whelan nu a făcut parte din niciunul dintre ele.

În aprilie 2022, Rusia l-a eliberat pe fostul puşcaş marin american Trevor Reed, care a fost condamnat acolo în 2019, în schimbul pilotului rus Konstantin Iaroşenko. Apoi, într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia în decembrie 2022, Washingtonul a obţinut eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner în schimbul cunoscutului traficant de arme Viktor Bout.

În această lună, secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit la telefon cu Paul Whelan, iar administraţia de la Washington a declarat în repetate rânduri că face tot posibilul pentru a-l aduce acasă.

Rusia îl reţine, de asemenea, pe cetăţeanul american şi reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich pentru acuzaţii de spionaj care pot fi pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare. El a fost arestat la sfârşitul lunii martie în oraşul Ekaterinburg din Urali. Gershkovici, care a negat acuzaţiile, a făcut apel sâmbătă împotriva ultimei prelungiri a arestului său preventiv la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.