Patru tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani au fost arestaţi în nordul statului New York şi au fost acuzaţi că au pregătit un atac ”potenţial sângeros” vizând o comunitate mică musulmană, vizată cu regularitate de site-uri extremiste, a anunţat poliţia locală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia din orăşelul Greece, situat în apropierea frontierei cu Canada, a confiscat trei dispozitive explozive şi 23 de arme - în principal puşti de vânătoare - de la domiciliile tinerilor arestaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor de ordine Jared Rene.

Tinerii sunt acuzaţi că au planificat timp de săptămâni de zile ”un atac potenţial sângeros” contra unei comunităţi cunoscute sub numele de "Islamberg", instalată din anii '80 în regiunea Binghamton, la peste 300 de kilometri de Greece, a confirmat Jared rene.

Motivele atacului erau încă neprecizate, a precizat poliţistul.

Liderul comunităţii, Hussein Adams, a condamnat miercuri, într-o conferinţă de presă, ”ura contra islamului”, alimentată în opinia sa de Guvernul american, şi dezinformarea care circulă pe reţele de socializare despre Islamberg, prezentat uneori ca o comunitate ”secretă” sau ”ascunsă”.

Această comunitate de aproximativ 200 de persoane, inclusiv copii - gestionată de organizaţia "Muslims of America” - a condamnat o ”posibilă masacrare al comunităţii noastre” şi a evocat ”panica şi starea de rău” care i-au cuprins pe membrii acesteia, relatează AFP.

”Este mai tragic că ţara noastră continuă să alimenteze islamofobia, ura şi intoleranţa religioasă”, a denunţat pe site Muslims of America.

Organizaţia şi Poliţia din Greece au salutat un licean care a dat alerta şi a permis dejucarea atacului.

Acest licean, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a alertat vineri securitatea instituţiei după ce a auzit alţi elevi evocând, la cantină, un ”viitor atacator” licean, potrivit lui Rene.

În urma anchetei poliţiei, s-a dovedit că era vizată comunitatea Islamberg.

Un plan de atac la Islamberg a fost dejucat deja în 2015, a subliniat Muslims of America într-un comunicat.

Autorul acestui plan a fost condamnat în 2017 la 20 de ani de închisoare. Tot în 2017, site-ul extremist "InfoWars" cataloga Islamberg drept un ”focar terorist”. Iar o asociaţie de motociclişti - "American Bikers United Against Jihad" - a organizat în trei rânduri traversări ale acestei enclave izolate.

Cei trei băieţi majori arestaţi au fost identificaţi ca fiind Brian Colaneri, în vârstă de 20 de ani, Andrew Crysel, în vârstă de 18 de ani, şi Vincent Vetromile, în vârstă de 19 de ani. Ei au fost inculpaţi de deţinere de explozivi. Capete de acuzare federale ar putea fi adăugate.

Identitatea liceanului în vârstă de 16 ani nu a fost dezvăluită.

Toţi patru au fost încarceraţi şi urmează să compară într-un tribunal, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.